Nokia-topman: 'we staan op een brandend platform'

Vanuit Finland is een interne memo van de nieuwe Nokia-topman Stephen Elop aan zijn medewerkers uitgelekt. Volgens Elop staat het bedrijf op een 'brandend platform' en moet het nu in het diepe springen om zichzelf te redden.

De memo is in handen gekomen van Engadget, die claimt dat het schrijven echt is. Elop begint zijn brief met het verhaal van een man die op een brandend olieplatform in de Noordzee staat. Als hij niets doet gaat hij dood, dus rest hem niets anders dan in het koude water te springen.

De metafoor is duidelijk: Nokia moet nu een keuze maken om uit de neerwaartse spiraal te komen. De telefoonfabrikant ondervindt steeds meer concurrentie van smartphonemakers als Google, Apple en Research In Motion en lijkt niet mee te kunnen komen in de technologierace.

Mededeling

De verwachting is dan ook dat Elop deze week nog met een mededeling komt die de toekomst van Nokia drastisch zal veranderen. Zo wordt er heftig gespeculeerd dat het bedrijf een overstap zal maken naar Android, in plaats van het eigen Symbian.

In de brieft stipt Elop aan dat concurrenten niet alleen met eigen toestellen komen, maar met complete ecosystemen. Nokia zou daarom zelf een nieuwe ecosysteem moeten opzetten, het eigen Symbian-platform een slinger geven of zich onder een bestaand ecosysteem moeten scharen.