'Nokia ziet winst bijna halveren' (update)

Nokia gaat morgen een winstdaling van 49 procent bekendmaken. Dit zijn de verwachtingen van persbureau Bloomberg. Sinds de komst van de iPhone en Android zag Nokia hun telefoonverkopen flink dalen.

Het persbureau kwam tot deze voorspelling door een rondvraag bij negentien beursanalisten. Het netto-inkomen van het Finse telecombedrijf zal naar verwachting dalen van 349 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar naar 177 miljoen euro in 2011. De officiële cijfers maakt het bedrijf morgen bekend.  

Begin februari kondigde Nokia aan met Microsoft in zee te gaan voor het leveren van hun mobiele besturingssysteem Windows Phone. Verwacht wordt dat het netto inkomen in ieder geval blijft dalen totdat telefoons met deze software halverwege dit jaar op de markt komen. 

Nokia gebruikt voor het besturen van hun smartphones al bijna tien jaar Symbian. Het systeem verloor de afgelopen jaren steeds meer terrein op iOS en Android. In 2010 was het marktaandeel van Symbian nog 37,6 procent. Dit jaar verwacht Gartner dat dit aandeel daalt naar 19,2 en zelfs naar 5,2 procent in 2012. iOS en vooral Android zagen hun posities daarentegen enorm stijgen.

Vooral de komst van de iPhone heeft Nokia geen goed gedaan. Toen de smartphone in 2007 op de markt kwam, zag de fabrikant zijn aandeel in de smartphonemarkt met 20 procent dalen. Met de komst van de nieuwe Windows Phone 7-modellen hoopt Nokia weer mee te kunnen doen aan het front.

Update (21-4)

De analisten zaten er enorm naast. De winst van Nokia daalde maar met 1 procent. Dit is een stuk minder dan de bijna halvering die voorspeld werd.

Naast deze cijfers bracht Nokia in een persbericht naar buiten miljarden dollars van Microsoft te ontvangen. Deze betaling start zodra de eerste Nokia's met Windows Phone op de markt verschijnen. Daarnaast krijgt het Finse merk een eigen sectie in de Windows Phone Marketplace en gaan zij hun navigatiesoftware Ovi Kaarten leveren voor het mobiele besturingssysteem.