Norton: bijna 2,5 miljoen Nederlanders in aanraking met cybercrime

Volgens onderzoek van Norton zijn het afgelopen jaar bijna 2,5 miljoen Nederlanders in aanraking gekomen met cybercrime. Dit valt te lezen in Norton's Cybersecurity Insights Report.

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een online survey, afgenomen onder 17.125 consumenten, allemaal ouder dan achttien jaar, uit zeventien verschillende landen, waaronder Nederland.

Volgens het onderzoek zijn bijna 2,5 miljoen Nederlanders, vijftien procent van alle Nederlanders, het afgelopen jaar in aanraking gekomen met cybercrime. Dit tegenover een Europees gemiddelde van 27 procent. Gemiddeld komen millenials sneller in aanraking met cybercrime dan 55-plussers. 28 procent van de eerste groep heeft al eens te maken gehad met cybercrime, tegenover zeven procent van de tweede groep. In het onderzoek komt naar voren dat 55-plussers op meerdere vlakken veiligere internetgewoontes hebben dan millenials:

  • Millennials delen bijvoorbeeld twee keer zo vaak hun wachtwoorden (29 procent) in vergelijking met de senioren (veertien procent); 
  • Bijna de helft (47 procent) van de senioren gebruikt een veilig wachtwoord, een combinatie van ten minste acht letters, cijfers en symbolen, voor hun online accounts in vergelijking met slechts een derde (37 procent) van de millennials;
  • Een kwart van de millennials geeft na een data- inbreuk toe dat ze een account hebben verlaten in plaats van deze te sluiten omdat dit gemakkelijker was. Baby Boomers zullen eerder hun account sluiten. Slechts dertien procent verlaat een account zonder af te sluiten.

Het gehele onderzoek is hier in te zien.