Notebooks: ook kleine modellen nu betaalbaar

Notebooks zijn z populair dat zelfs de kleinste modellen in flinke oplagen van de band rollen. Dat doet de prijs dalen. Voorheen kostte een 'subnotebook' van rond n kilo richting de tweeduizend euro. Nu zijn er modellen van rond de duizend euro, of zelfs ver daaronder.

Professionals die in de vorige eeuw van hot naar her reisden, kregen een zere schouder van hun vijf kilo wegende notebooktas. Speciaal voor hen werd de 'subnotebook' uitgevonden. Extreem klein (A4 of kleiner), tussen de n en twee kilo, maar dan wel zonder cd/dvd-rom-speler. Het scherm was gekrompen tot 10 of 12 inch. Toch een alleszins werkbaar systeem.

Je moest voor je subnotebook wel minstens 500 euro meer neertellen dan voor een goede middenklasser. De miniaturisering had zijn prijs. De oplagen bleven daardoor klein en de prijs - lange tijd - hoog.

Maar de fabrieken laten sinds kort ook de kleinste notebooks in steeds grotere en dus efficinter te produceren aantallen van de band rollen. Om de kleine accu niet uit te putten, gebruiken ze processoren en chips die niet de snelste (en de nieuwste) zijn. En die zijn per definitie flink goedkoper. Het prijskaartje is - al met al - ten opzichte van enkele jaren terug minstens gehalveerd. Zowel professionals als consumenten profiteren.

ASUS Eee PC: 300 euro
ASUS heeft nu zelfs speciaal voor de thuisconsument een ultraportable ontworpen: de eee PC. Terwijl ik dit schrijf, test mijn collega deze superkleine laptop met een gewicht van 890 gram. Er draait Linux vanuit een stel geheugenchips; dat verklaart deels het extreem lage gewicht. Nog extremer is het prijskaartje: slechts 300 euro!

Nu is deze ASUS eee PC bedoeld voor beginnende computergebruikers, of mensen die hun eisen niet al te hoog stellen. Een aantal toepassingen die Windows vereisen, zijn uiteraard niet mogelijk. Voor simpel tekstverwerken, webbrowsen of mailen, is het echter een leuk computertje. Het grote minpunt is de 7 inch monitor. Voor 100 euro en 3 inch meer hadden we het apparaat direct gekocht, voor ons gezin en vooral de kids. Nu twijfelen we nog.

Belinea s.book 1: 713 euro
Voor de meeste zakelijke computergebruikers blijft Windows toch wel een must. Ze willen bijvoorbeeld hun vertrouwde Outlook kunnen gebruiken. Deze doelgroep kan mogelijk beter uit de voeten met de 1 kilo wegende 'Belinea s.book 1' van fabrikant Maxdata. Opnieuw voorzien van een 7 inch monitor (zoals gezegd: erg aan de kleine kant), maar wel met Windows XP Professional.
De software draait op een zuinige VIA C7-M-processor terwijl het geheugen van 1024 MB aan de ruime kant is voor zo'n minisysteempje. De S-ATA harde schijf van 80 GB is ook niet gek. Achterop vinden we een DVI-poort voor het groter presenteren van beeld en video. De prijs van deze mininotebook: 849,-- inclusief btw! ( 713,-- exclusief btw).

Bakbeest
Kleine, betaalbare notebooks van Medion, Packard bell, MSI stromen de markt op, met aantrekkelijke prijskaartjes. Waarom nog een zwaar bakbeest op schoot trekken?

Ontwerpers moeten extra argumenten bedenken waarom we nog met 3 4 kilo aan de wandel gaan. Een groter scherm? Okay, wel handig voor presentaties met een paar toeschouwers rond een tafel. Met meer publiek moet je toch aan de beamer. Een groter en dus beter toetsenbord? Wij gebruiken al enige tijd de Logitech Alto-laptopverhoger met ingebouwd klavier, die van een kleine laptop een volwaardige rsi-vrije werkplek maakt. Een dikke aanrader.

Al met al reden genoeg om bij een nieuwe laptop extra op de kilo's te letten. Het kost je geen rib meer uit het lijf!