NVIDIA onthult digitale cockpit voor zelfrijdende auto’s

CES is nog niet eens van start of de aankondigingen vliegen je al om de oren. Nvidia heeft aan de vooravond van de beurs haar nieuwe Tegra X1-chip onthuld, in combinatie met Drive CX, een virtuele cockpit die bedoeld is om samen te werken met het nieuwe Drive-PX platform voor zelfrijdende auto’s.

De Tegra X1 is de opvolger van de vorig jaar gelanceerde Tegra K1 en is de eerste mobiele grafische chip die de terraflop-barrière doorbreekt. De chip is gebaseerd op Nvidia’s Maxwell architectuur en bevat 256 cores. De Tegra X1 moet nog in de eerste helft van dit jaar verschijnen, maar welke tablets en smartphones deze chip zullen gaan gebruiken is nog niet bekend.

Drive PX

Naast de nieuwe grafische chip onthulde Nvidia ook een platform voor zelfrijdende auto’s, Drive PX. Dit systeem moet de huidige sensoren voor zelfrijdende auto’s van een flinke boost voorzien. Met twee ingebouwde Tegra X1-chips heeft het systeem beschikking over maar liefst 2,3 terraflops, waarmee twaalf camera’s kunnen worden aangestuurd die in 4K resolutie beelden opnemen. Hiermee kan het systeem beter onderscheid maken tussen voetgangers en andere verkeersdeelnemers, waarmee de zelfrijdende auto een stuk veiliger wordt.

Digitaal dashboard

Drive CX is de naam van Nvidia’s digitaal dashboard dat speciaal is ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s. Hiermee wordt de bestuurder constant op de hoogte gehouden van alle belangrijke zaken die in en rond de zelfrijdende auto gebeuren.