NYT: Apple werkt niet aan kleinere iPhone

Komt ie er nou wel of niet? Waar eerst persbureau Bloomberg en daarna The Wall Street Journal meldden dat Apple werkt aan een kleinere en goedkopere versie van de iPhone, zegt The New York Times (NYT) nu dat dit niet waar is.

Ook de NYT baseert zich op anonieme bronnen. Deze fluisteraars beweren dat Apple niet aan een mini-iPhone werkt, omdat een kleiner model niet per se goedkoper te produceren is. Bovendien is een iPhone met een kleiner scherm minder gemakkelijk te bedienen en vergt deze een aanpassing aan bestaande en toekomstige applicaties.

Een kleinere iPhone zou ook tegen de filosofie van Steve Jobs indruisen, die geen fragmentatie wil van Apple-apparaten. Volgens hem is een dergelijke fragmentatie juist een grote zwakte van het Android-platform.

Met de productie van een mini-iPhone zou Apple willen scoren bij consumenten die minder geld willen besteden aan een smartphone. De bronnen van de NYT zeggen dat dit ook anders kan: oudere modellen van de iPhone kunnen goedkoper worden gemaakt (wat nu ook al gebeurd) en Apple kan goedkopere onderdelen in nieuwe modellen stoppen.

iPhone 5 en MobileMe

Apple zou volgens deze bronnen uiteraard wel druk bezig zijn met de ontwikkeling van de iPhone 5, die naar verwachting deze zomer zal uitkomen. Ook bevestigen de bronnen dat Apple bezig is met een grondige hervorming van de onlineopslagdienst MobileMe. Deze dienst kost momenteel 99 dollar per jaar, maar zou in de toekomst gratis worden.

Bovendien zou Apple het aantal gegevens dat gebruikers in MobileMe op kunnen slaan sterk willen uitbreiden, waaronder foto's, video's en muziek. Hiermee zou de fabrikant toestellen met minder geheugen kunnen uitrusten, omdat al deze gegevens in de cloud (online) worden opgeslagen.