'OEM-versie XP gebonden aan moederbord'

De losse doos-versie van Windows wordt zelden verkocht; de meeste mensen kopen alleen via een nieuwe pc een nieuwe versie van Windows. Microsoft heeft nu de geldigheid van de licentie van deze voorgenstalleerde 'OEM-versie' beperkt.

Microsoft voerde onlangs een verandering door in zijn licentievoorwaarden. Tot nu toe stond voor Microsoft vast dat de OEM-versie alleen door fabrikanten bij 'nieuwe pc's' mocht worden verkocht en dat gebruikers het recht hadden deze Windows-versie te gebruiken op (alleen) deze computer. Maar wat is 'alleen deze computer'? Als je harde schijf, monitor, geheugen, behuizing en misschien zelfs ook het moederbord vervangt, is het dan nog wel dezelfde pc?

Microsoft schept nu helderheid in een aangepast OEM-licentiemodel: een pc kun je upgraden met wat je maar wilt, maar als je de computer van een nieuw moederbord voorziet, is het een andere pc geworden en geldt de OEM-licentie niet meer. Je moet dan dus als gebruiker een nieuwe Windows-licentie kopen.

Toch blijven er dan nog vragen: wat nu als een kapot moederbord van een relatief nieuwe pc (een half jaar oud) moet worden vervangen, moet de pc-leverancier je dan een nieuwe volwaardige of OEM-licentie geven? Waarschijnlijk zullen zowel consumenten als pc-bouwers de nieuwe regel op dit punt voor kennisgeving aannemen, maar niet opvolgen.