'Office is een echte geheugenvreter geworden'

De vakbroeders van InfoWorld viel op dat niet alleen Windows steeds trager lijkt te worden met iedere nieuwe versie. Ook Microsoft Office lijkt bij ieder nieuw rugnummer langzamer uit de startblokken te schieten. Het geheugengebruik blijkt de boosdoener.

InfoWorld is gewoon eens gaan meten. Met het testprogramma OfficeBench voerden zij een aantal standaardtaken uit in Office 2000, Office XP, Office 2003 en Office 2007. En dat op computers die courant waren op het moment van verschijnen van de Office-pakketten. En wat de testers vermoeden klopt: iedere nieuwe versie van Office de afgelopen negen jaar was nominaal trager dan de vorige.

30 seconden
Office 2000 op een Windows 2000-machine voerde de standaardhandelingen uit in ongeveer 30 seconden (http://www.xpnet.com/iworldtest/). De nieuwe versie, Office 2007 op een Windows Vista-machine, deed over dezelfde handelingen ongeveer drie keer zo lang.

De belangrijkste reden is ongetwijfeld het geheugengebruik: In 1999 (Office 2000) nam het kantoorpakket nog maar 9 MB aan geheugen in. Office 2007 vergt maar liefst 109 MB. Al die geheugenbewerkingen kosten uiteraard tijd. En wel zoveel, dat de (veel) snellere hardware het niet kan compenseren.

Office-test InfoWorld: www.xpnet.com/iworldtest