OmniPage 15 Pro: toonzettende tekstherkenner

Het papierloze kantoor is al vaak voorspeld, maar nog steeds geen werkelijkheid. Het digitaliseren van die eindeloze stroom papier kan al wel, met software voor het scannen en optisch herkennen van tekst. Marktleider OmniPage is toe aan versie 15. Een korte test.

OmniPage 15 Professional beschikt over dezelfde overzichtelijke interface als zijn voorgangers. Direct onder de menu- en de taakbalk zijn vier grote knoppen aangebracht, elk met een eigen uitklapmenu. Met de menu's kun je de instellingen veranderen voor elk van de drie stappen in het verwerkingsproces: scannen, tekstherkenning en opslaan. Met een druk op de vierde knop wordt het hele proces van begin tot eind afgewerkt. Mooie bijkomstigheid is, dat OmniPage Professional in dat geval helemaal multi-tasking is: zodra de eerste pagina gescand is, leidt het programma je langs alle woorden die de optische tekstherkenning mogelijk foutief heeft genterpreteerd, terwijl ondertussen het scannen van de volgende pagina's gewoon doorgaat.

Als het om invoer gaat, is OmniPage Professional overigens bepaald niet kieskeurig. Je kunt papieren documenten scannen, of kiezen uit een hele reeks grafische bestanden om aan het programma te voeren, zoals tiff-, jpeg- en bmp-bestanden. OmniPage kan ook overweg met de veelgebruikte pdf-bestanden, zodat je gemakkelijk tekst (en illustraties) uit pdf-files kunt halen. Als je voor het eerst een document scant, start OmniPage zelf een wizard om je scanner te identificeren en de scanmogelijkheden ervan te testen. De configuratie van je hardware is daardoor kinderspel.