Omstreden Street View toch naar Duitsland

Google Street View zal, ondanks protesten en zorgen over privacy, beschikbaar komen in Duitsland. Voor het eind van het jaar staan de straatbeelden van de twintig grootste Duitse steden online, zo maakte de zoekgigant bekend.

Enkele maanden geleden kwam aan het licht dat de Google-auto's die voor Street View werden gebruikt waren uitgerust met meer dan alleen fotocamera's. Uit Duits onderzoek bleek dat de wagens ook beschikten over antennes die dataverkeer van openstaande wifisignalen oppikten.

Volgens Google ging het om een softwarefout, maar de onthulling zorgde voor veel onrust en klachten over privacyschending in de landen waarin de Street View-wagens rondreden.

Zuid-Korea

Zo heeft de politie in Zuid-Korea invallen gedaan in het hoofdkantoor van Google in Seoul, op dezelfde dag dat het bedrijf bekendmaakte dat Street View beschikbaar komt in Duitsland. Er wordt nu onderzocht of Google ook in Zuid-Korea illegaal gegevens heeft verzameld met de bedrijfswagens van Street View.

Onherkenbaar

De bewoners van de Duitse steden waarin door Google opnames zijn gemaakt, krijgen vier weken de tijd om aan te geven dat hun gezichten, nummerborden en woningen onherkenbaar moeten worden gemaakt.

Volgens critici is deze periode echter te kort en valt het bovendien midden in de zomervakantie. Google zou hiermee een kans laten liggen om het vertrouwen bij de Duitse burgers en overheid te herstellen.