Onderwijsversie 'Google Apps' slaat aan

Het Spinoza Lyceum uit Amsterdam en Stichting Fluenta uit Utrecht gaan de Google Apps 'Education Edition' inzetten voor communicatie en samenwerking. De Google Apps heten bij ons ook wel Google Documenten en zijn puur webgebaseerde applicaties.

Medewerkers en scholieren krijgen met de onderwijsversie van Google Apps de beschikking over een set aan gratis communicatie- en samenwerkingstools, rechtstreeks in hun browser, waaronder e-mail, gedeelde agenda's, online tekstverwerker en on-line spreadsheets, en dat onder de eigen domeinnaam van de onderwijsinstellingen.

Het Spinoza Lyceum in Amsterdam geeft met Google Apps elke medewerker en leerling (meer dan 1000 gebruikers) een eigen mailbox. Bovendien krijgen ze beschikking over een reeks tools om samen te werken. Ook Stichting Fluenta, het bestuur van een groep basisscholen in de omgeving van Utrecht geeft elke medewerker toegang tot de applicaties van Google.

Alle diensten worden gehost door Google en zijn beschikbaar voor gebruikers via een internet-aangesloten computer en veel mobiele apparaten.

Universiteiten
Met de implementatie bij het Spinoza Lyceum en Fluenta telt Nederland meerdere onderwijsinstellingen die gebruikmaken van Google Apps, waaronder de Open Universiteit en de Universiteit Leiden. In de VS zijn al een flink aantal bedrijven en universiteiten overgestapt op Google Apps, waaronder de Arizona State University met meer dan 65.000 studenten.

g-company, partner van Google in Nederland, implementeert de online applicaties. David Saris van g-company: "Wij adviseren en begeleiden de onderwijsinstellingen vooral bij het slim gebruiken van de eindeloze mogelijkheden en koppelen de tools aan hun bestaande infrastructuur."

Remko den Besten, de stafmedewerker ICT van het Spinoza Lyceum: "Google Apps past goed in het concept van een volledige online werkplek. Ideaal voor docenten en leerlingen om zowel thuis als op school gemakkelijk bij je documenten en programma's te kunnen. Daarnaast geeft Google Apps extra mogelijkheden tot samenwerking. In samenwerking met Google en g-company gaan we verder werken aan een invulling van intranet pagina's voor docenten, leerlingen en ouders ook middels Google Apps."

Vrije uitwisseling van informatie
David Saris van g-company: "Voor het onderwijs is Google Apps door de onbeperkte, vrije uitwisseling van informatie natuurlijk zeer aantrekkelijk en mogelijkheden worden continu uitgebreid. En omdat Google Apps Education gratis wordt geleverd is dat voor het onderwijs een enorme kostenbesparing. Google Apps gaat voor een revolutie zorgen: over twee, drie jaar is iedereen om."

Info / inschrijven:
www.google.com/a/help/intl/nl/edu/index.html

Recente WINMAG Pro-artikelen over Google Apps:
'Hang een ticketsysteem aan je muur'
'Google Docs: handig voor teams!'
'Boost je productiviteit met web 2.0-software'