Onderzoekers Gartner zien voorzichtige groei pc-markt

Het laatste kwartaal van 2014 groeide het aantal verscheepte pc’s met één procent meldt onderzoeksbureau Gartner. Na twee jaren met mindere verkopen is dit het eerste teken dat de pc-markt zich stabiliseert.

In totaal werden er in het vierde kwartaal van 2014 83,7 miljoen pc’s verscheept naar winkels over de hele wereld. Marktleider is nog altijd het Chinese Lenovo, dat goed is voor een marktaandeel van 19,4 procent. Vlak daarop volgt HP met 18,8 procent van het marktaandeel. In deze cijfers worden overigens niet alleen desktops meegeteld, ook notebooks en Windows-tablets zijn in de cijfers terug te vinden.

Opkomende markten blijven achter

‘De pc-markt is zich voorzichtig aan het stabiliseren na het teruglopen van de hoeveelheid pc’s doordat consumenten overstapten op andere devices’, aldus Mikako Kitagawa van Gartner. ‘Er zijn wel regionale variaties te zien. De opkomende markten doen het nog altijd niet heel goed, terwijl de ‘volwassen’ markten een positieve groeitrend laten zien. De groei is het sterkst in de Verenigde Staten, met de West-Europese markt daar vlak achteraan.’