Online backup in hogere versnelling met nieuwe software

Veel online-back-upproviders gebruiken software van Ahsay als basis voor hun dienst. WINMAG Pro sprak met algemeen directeur Rolf Stokman van MKBackup over de nieuwste versie van deze clientsoftware. De redactie voelde de software ook zelf aan de tand.

"Ik meen dat op dit moment één op de vijf mkb-ondernemingen tot 25 werknemers een onlineback-updienst gebruikt," zegt Rolf Stokman. Stokman is algemeen directeur bij MKBackup en ziet als eerste nieuwe trends ontstaan. "Er is een kleine groep die hun onlineback-updienst inzet om te telewerken of voor versiebeheer, maar van een verschuiving is helaas geen sprake."


Rolf Stokman, algemeen directeur van MKBackup: "We kunnen in noodgevallen de back-up op harde schijf aanleveren, per koerier." (foto: Anthony Donner). 

Een dienst voor noodgevallen

Onlineback-up blijft dus in de eerste plaats een dienst voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als je pand met Oud en Nieuw door een verdwaalde vuurpijl tot de grond afbrandt. Dit overkwam vorig jaar een van de klanten van MKBackup. Op twee januari hadden ze hun klantenbestand alweer draaiend en kon iedereen netjes op de hoogte worden gebracht.

"De functionaliteit van onze service is op noodsituaties afgestemd," legt Stokman uit, "dus geen toetsers en bellen, gewoon een pure onlineback-up. De prijs is all-in, er is geen extra rekening voor bijvoorbeeld Exchange-mailboxen of een sql-server."

De Online Backup Manager van MKBackup maakt gebruik van de nieuwste release van Ahsay. "De gebruikersinterface is enorm veranderd en een stuk duidelijker geworden," vindt Stokman. Tot de nieuwe features hoort Continuous Data Protection (CDP). "Dat is functionaliteit waar we lang op zaten te wachten. De bestanden worden nu direct veilig gesteld."

Concurrentie

Het in Hong Kong gevestigde Ahsay heeft in Nederland een uitgebreid netwerk van back-upproviders. Kan MKBackup zich wel van de rest onderscheiden? "Jawel," zegt Stokman, "bijvoorbeeld omdat we onze eigen management tool 'KIM' hebben. Deze regelt voor klanten de accounts en upgrades. Verder werken we samen met NetApp, wat ons betreft 's werelds beste opslagplatform. En MKBackup doet alléén maar onlineback-up. Het is onze core business."
Daarmee is het lijstje nog niet af. Stokman noemt nog hun PCI3-certificering voor de beveiliging van gegevens in datacenters, hun helpdesk en de mogelijkheid om een back-up te verzekeren.