Online samenwerken met Google-kantoorsoftware

Google verbeterde onlangs zijn online kantoorsoftware Google Docs & Spreadsheets. Deze zakelijke dienst van de zoekgigant groeit steeds verder uit tot een interessante tool voor het samenwerken aan eenvoudige Office-documenten.

Docs & Spreadsheets is eigenlijk niets meer dan een lichtgewicht Word en Excel die je vanuit je browser op iedere willekeurige computer kunt benaderen. Dankzij een combinatie van allerlei geavanceerde webtechnieken voelen de tools aan alsof je lokaal aan het werken bent. Knippen, plakken, het verschuiven van cellen in een spreadsheets, het toekennen van een kleurtje of het veranderen van het lettertype: het gaat vrijwel net zo vlot als met je vertrouwde lokale Office-pakket op je harde schijf. De dienst is bovendien in goede Google-traditie - geheel gratis.

Samenwerken
De ware kracht van Google Docs en Spreadsheets is niet zozeer de Office-functionaliteit zelf lokale software als MS Office en OpenOffce.org biedt nog altijd veel meer functionaliteit maar het feit dat je eenvoudig kunt samenwerken aan documenten die altijd centraal (want op het web) staan. Je kunt collega's uitnodigen om een document te bekijken of zelfs te bewerken. Google houdt netjes bij wie wat heeft bewerkt en eventuele ongewenste wijzigingen zijn eenvoudig terug te draaien.

Alle deelnemers krijgen alle wijzigingen in een document direct te zien in hun browser. Ook kun je Via een chatvenster 'live' met deelnemers documenten bespreken. Daarnaast kun je lokale (Open)Office-documenten importeren. Ook exporteren naar deze formaten gaat prima. Zelfs het exporteren naar een PDF-bestand is nu mogelijk.

Op je persoonlijke Google-startpagina kun je Google Docs & Spreadsheet 'inprikken', zodat je naast het laatste nieuws, weerbericht en e-mail ook je online documenten altijd en overal overzichtelijk bij de hand hebt.