Ontslagrondes bij Microsoft, Intel en Nokia

Consumenten en bedrijven houden de hand op de knip. De aanschaf van een nieuwe computer of telefoon wordt nog even uitgesteld. De gevolgen: massaontslagen en bezuinigingsoperaties bij Microsoft, Intel en Nokia. In Nederland vallen de ontslagen relatief mee.

Deze week moesten grote IT-bedrijven hun kwartaalcijfers presenteren. Die zijn over het algemeen niet al te best. De aandeelhouders worden gesust met bezuinigingsoperaties.

Microsoft heeft wereldwijd 91.000 medewerkers. In de komende achttien maanden zullen 5.000 medewerkers, bijna 5,5 procent van het totaal, de laan uit worden gestuurd. Zo'n 1400 krijgen direct een ontslagbrief in handen gedrukt.

Het is het eerste massaontslag in de geschiedenis van het bedrijf dat in de jaren zeventig werd opgericht. Nederland (met meer dan 600 medewerkers) wordt relatief ontzien, want slechts enkele vaste krachten bij Microsoft Nederland moeten naar ander werk omzien.

Minder Windows verkocht
De teruglopende verkoop van met name Windows (er worden immers minder pc's verkocht) resulteert zeker nog niet in een verlies voor Microsoft. Het grootste softwareconcern ter wereld boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar nog een winst van 4,17 miljard dollar. Een jaar eerder was dat 4,71 miljard. De omzet steeg zelfs een kleine 2 procent.

Chipbakker Intel en mobieltjesfabrikant Nokia snijden ook in hun personeelsbestand. Intel sluit enkele fabrieken in het verre oosten en de VS. Nokia heeft met teruglopende verkopen te kampen, maar hier gaat het bovendien ook om een teruglopend marktaandeel. Apple (iPhone) en RIM (BlackBerry) verkopen meer toestellen dan ooit. Het Finse Nokia zag de winst in het vierde kwartaal met 69 procent dalen tot 576 miljoen euro.

Witte raven
Google en IBM zijn de witte raven. De zoekmachine denkt de winst op peil te kunnen houden en blijft flink investeren.  IBM maakte eerder deze week opvallend goede ('stabiele') cijfers bekend.