Ook HP lanceert goedkope mini-laptop

Het succes van de extreem kleine, betaalbare laptop van ASUS, de eee PC, is niet aan HP voorbijgegaan. De 300 euro kostende Linux-mini-laptop van ASUS krijgt vanaf mei concurrentie van de HP 2133 'Mini-Note PC'. Hij wordt wel wat duurder en een tikje zwaarder, maar heeft betere specificaties.

HP introduceert vanaf mei, helaas eerst alleen in Groot-Brittanni, een volledig functionele, mini-notebookcomputer, de HP 2133 Mini-Note PC. Er is geen scherpe doelgroep gedefinieerd voor de HP 2133 Mini-Note PC. Hij zou zowel in het onderwijs als in de kantooromgeving moeten kunnen 'meedraaien'.

Betere specs
In veel opzichten lijkt de Mini-Note PC op de ASUS eee PC, maar dan met niet iets betere 'specs': de HP-laptop weegt 1,27 kilo (eee PC: 1 kilo) en heeft eveneens een 9 inch-scherm. Het display van HP is wel een stuk scherper: de eee PC biedt 800 bij 480 pixels, dat van HP toont een 'royale' 1366 bij 768 pixels. Vooral het surfen door websites zal daardoor een stuk comfortabeler zijn. Die zijn meestal minstens 1024 pixels in de breedte. Evenals ASUS belooft HP bij zijn dwerglaptop en stevig chassis, waarin bij HP ook aluminium is verwerkt.

De HP Mini-Note PC wordt gedreven door een zuinige maar niet heel snelle VIA C7-M ULV-processor en een kleine harde schijf (in de eee PC zit louter chipgeheugen). Een speciale sensor neemt plotselinge G-krachten waar en zet de disk op slot bij valpartijen, om butsen op de gevoelige harddisk te voorkomen. Over protectie gesproken: het kleurenscherm zit achter een speciale coating die krassen moet tegengaan.

Qwerty
Het


Ook Acer en Dell met mini-systemen

In navolging van Asus en HP storten ook producenten Acer en Dell zich op de markt voor goedkope compacte laptops. Omstreeks juni hoopt Dell een nieuwe serie mini-laptops wereldwijd te kunnen gaan aanbieden, ook met een 8,9 inch scherm. Deze krijgen een prijskaartje vanaf 399 dollar. Maak daar maar euro's van en tel er 100 euro bij op, dan krijg je een aardige inschatting van de Europese prijs.

Bron: Telegraaf.nl

toetsenbord is evenals bij de eee PC een volledig qwerty-model, maar dan wel in dwerguitvoering en numerieke toetsen ontbreken. Net als de eee PC bevat de behuizing direct boven het scherm een gentegreerde webcam, handig bij videoconferencing.
Er kunnen twee typen accu's worden meegeleverd door HP. De ene levert twee uur en een kwartier vermogen, de andere tot vier en een half uur.

Netwerkverbindingen kunnen alleen draadloos worden gelegd: via WiFi, voor internet en lokale netwerken, en via Bluetooth voor draadloze koppeling met allerhande apparatuur. De laatste technologie vergt wel een optionele uitbreiding.

Bijzonder is dat de HP 2133 Mini-Note PC naar keuze met Windows Vista Business-editie of met Novell SuSE Linux kan worden uitgerust (op dit moment draait de eee PC alleen nog met Linux, een Windows-versie zit wel in de pijplijn).

Vanaf 500 euro
Er circuleren verschillende prijskaartjes voor de nieuwe HP mini-laptop. Kees Verton, perswoordvoerder van HP Nederland, meldde WINMAG Pro gisteravond telefonisch dat de HP 2133 Mini-Note PC 'vanaf zo'n 500 euro' beschikbaar zal komen, afhankelijk van de uitvoering die je kiest.

Productinfo:
www.hp.com/uk/HP2133