Ook Skype buigt voor Chinese censuur

Skype, een volle dochter van een veilinghuis Ebay, is een populair programma voor internettelefonie. Met de applicatie kun je ook tekst-chatten. In de Chinese versie van Skype moet je sinds kort opletten wat je typt.

Skype-baas Niklas Zennstrom vertelde de Financial Times dat zijn Chinese partnerbedrijf Tom Online woorden als 'Dalai Lama' of 'Falun Gong' uitfiltert voor de Chinese censor. Uit het vraaggesprek kon niet worden opgemaakt of de 'overtredingen' ook worden doorgespeeld aan de autoriteiten van China.

Zennstrom verdedigt de maatregel door te stellen dat het bedrijf zich nu eenmaal aan lokale regels en wetten moet houden. Precies om die reden heeft ook Google zijn zoekmachine onlangs beperkt voor de Chinese gebruikers.Een zoektocht in China leidt tot veel minder hits dan met dezelfde zoektermen in bijvoorbeeld de VS of Europa.

De vraag is of grote concerns moeten zwichten voor de grillen van dictaturen, omdat zij op die manier meer geld kunnen verdienen. Blijkbaar hebben Zennstromen de bazen van Google daar geen probleem mee.