Op eerste 'Google-telefoon' valt wel wat af te dingen

T-Mobile presenteerde gisteren de G1 (voorheen codenaam Dream); een smartphone met mobiel internet als uitgangspunt. Bijzonder is de door Google ontwikkelde 'Android'-softwaremotor. Maar de verdere specificaties vallen wat tegen.

We hebben de T-Mobile G1 alias de Dream nog niet in handen gehad. We moeten het doen met de specificaties, de foto's en de video's. Maar die 'specs' zeggen al heel wat over de mogelijkheden en uiteraard onmogelijkheden en verdere sterke en zwakke punten.

Lompe vorm
Eerst maar eens de foto's. Vormgeving is tegenwoordig 'key'. Wie het T-Mobile toestel (uit de HTC-fabriek) bekijkt ziet een relatief lomp toestel. Nu waren de eerste generatie smartphones - met de Nokia Communicator alias de baksteen voorop altijd wat vierkantig, sinds een jaar of wat zien we lekker dunne en toch bijzonder slimme toestellen op de markt verschijnen: de Apple iPhone 3G en recent de Nokia E71 en de Palm Treo Pro. De trend in het bellen is 'slank'. Waarom zouden gebruikers anno 2008 (anno 2009 in Europa) nog een dikke klont aan het oor willen houden? Niet hip.

Toetsenbord
Reden voor de dikheid is het uitschuifbare qwerty-toetsenbord. Jammer dat we op de G1 verzonken toetsen zien; wij hebben liever opstaande 'puistjes' (zoals op de Treo's en op de Samsung smartphones). Die toetsen vind je cht blind.

Geen zakelijke e-mail
Het is een raadsel waarom het toestel vanuit de doos niet geschikt is voor het automatisch ophalen van zakelijke e-mail. Wat je toch verwacht bij een telefoon met toetsenbord. Gmail en andere (Google)consumentendiensten ondersteunt het toestel wel.

Google verdedigde zich op de presentatie gisteren tegenover CNET door te melden dat Android bij uitstek een 'open' platform is waarop ontwikkelaars snel software kunnen uitbrengen. Een applicatie die direct communiceert met een (Hosted) Exchange Server, bijvoorbeeld. De belofte klinkt goed. Eerst maar eens zien.

We zijn trouwens erg benieuwd hoe gebruikers straks nieuwe Android-software kunnen toevoegen. Juist door de installatie van extra software op de telefoon te vergemakkelijken, onderscheidt de Apple iPhone 3G zich in gunstige zin. Komt er ergens een Android-software portal? En wie beheert die dan? T-Mobile?

Consumenten
T-Mobile lijkt - noodgedwongen - een aparte doelgroep aan te moeten gaan spreken met deze G1: die van consumenten, en dan specifiek consumenten die net even meer willen dan een 'gewone Nokia'. Want zakelijk zijn de kaarten allang geschud: daar heersen de BlackBerry's en de met Windows Mobile uitgeruste smartphones. Consumenten die voor het 'mooiste' en 'het beste' gaan betalen graag een paar honderd euro of dollar voor een Apple iPhone 3G, die overigens ook tjokvol Google-software staat. Voor slechts 179 dollar (bij een 2-jarig contract) scoort een Amerikaan vanaf medio oktober een T-Mobile G1. Voor hoeveel het toestel begin 2009 bij ons over de toonbank gaat, zal T-Mobile later dit jaar bekend maken.

Feature-overzicht T-Mobile G1:
http://www.t-mobileg1.com/g1-learn-features-details.aspx