Op pad met de ASUS Eee PC

Freelance journalist Marcel Burger emigreerde in 2005 naar Zweden. Veel van zijn opdrachtgevers zitten nog in Nederland, dus hij reist vaak op en neer. Op zijn zakentrips gebruikt hij de ASUS Eee PC. Deze spotgoedkope dwerglaptop is een behoorlijke hype, maar hoe bevalt hij in de praktijk?


Marcel Burger

Freelance journalist Marcel Burger emigreerde in 2005 naar Zweden en is ook getrouwd met een Zweedse. Sindsdien pendelt hij regelmatig op en neer naar diverse Nederlandse opdrachtgevers, waaronder WINMAG Pro. Een afspraak in levende lijve is af en toe nodig als aanvulling op het (dagelijkse) contact via e-mail, Skype en webconferencingsoftware.


Amsterdam-Schiphol. Het zweet breekt me uit als de grondstewardess de handbagagemeter feitelijk een kleine kooi opvallend positioneert bij de weegschaal. Ze kijkt streng naar de wachtende massa. Een bijna uit zijn voegende springende rugtas plus een laptoptas met een vier kilo zware 'desktopvervanger' meeslepen in de bus en trein is n ding, het zelf aan boord van de aluminium zwaan dragen een tweede. "En stuks handbagage" echoot door mijn hoofd als ik naar mijn twee stevige carry-ons kijk.

Slepen en gehannes
Zo ging het de afgelopen drie jaar sinds mijn werk in Nederland is gebleven, maar mijn huis in Zweden staat. Zo zal het niet meer gebeuren. Dankzij de komst van de subnotebooks is het slepen of het gehannes met de duimentoetsenbordjes op pda voorbij voor de power user die niet de hoofdprijs voor mobiliteit wil betalen. Voor 275 tot ruim 500 euro kun je op pad met een 9- tot 11-inchnotebook van een kilo van Acer, HP, Lenovo of in mijn geval ASUS ter grootte van twee dvd-doosjes.

Vergeet Windows Vista voor het subnotebook: de hardware is doorgaans niet toereikend om dat besturingssysteem vlot te laten werken. Ben je gebonden aan bepaalde Windows-applicaties, kies dan voor een (OEM-)versie van Windows XP (circa 70 euro) en koop licenties voor je gewilde applicaties.

Aangepast Linux
Te veel poespas voor mij: mijn ASUS Eee PC draait op een aangepast Xandros Linux en heeft praktisch alles meegekregen dat nodig is, met gratis applicaties. Met Skype vergader ik in woord en beeld via de lucht of met draad dankzij een ingebouwde webcam, microfoon en speakers (of met een ingeplugde headset). Met OpenOffice schrijf ik teksten, zet spreadsheets op, bereid m'n presentatie voor en zet documenten met een klik om in pdf-vorm om ze via Thunderbird te e-mailen. Met Firefox surf ik over het net en meld me aan bij mijn beveiligde werkomgevingen. Zo duik ik in Google Docs om realtime met andere redacteuren aan de opzet en status van de volgende editie van WINMAG Pro te werken.

Geen angst voor schade
Dankzij de 20-GB-flash/solid state-opslag hoef ik niet bang te zijn voor schade aan de harde schijf bij te ruwe bewegingen; bovendien is de Eee PC fluisterstil. Alle usb-randapparatuur sluit er gemakkelijk op aan. Alleen is het installeren van sommige printermerken onder Linux een helse crime. Voor een goede beeldbewerker moet je voorts een programmeertruc uithalen, zelf een andere gratis Linux-release (Ubuntu bijvoorbeeld) installeren of voor een Eee PC met Windows XP kiezen.

Geen speelgoed
De Eee PC ziet er geinig uit maar is zeker geen speelgoed. Ik kan er onderweg prima mee werken. Sinds de aankoop gaat de subnotebook nagenoeg overal mee naar toe, omdat er altijd wel een plekje in de tas is waar hij inpast. Die ene kilo extra? Daar breekt het zweet me niet bij uit.

Lees ook Marcels Upgrade-tips...