OpenOffice.org-team verlaat Oracle

Het OpenOffice.org-team heeft zich onafhankelijk verklaard van Oracle en gaat onder de naam The Document Foundation de opensource-software verder ontwikkelen. Oracle blijft eigenaar van de code van OpenOffice.org, welke nu tot LibreOffice is gedoopt.

The Document Foundation heeft Oracle wel verzocht om in de toekomst de naam OpenOffice.org te mogen gebruiken. Het bedrijf is uitgenodigd om zich aan te sluiten bij The Document Foundation, in navolging van Google, Canonical en Red Hat die zich al bij de stichting hebben aangesloten.

OpenOffice.org is een gratis tekstverwerkingsprogramma en een alternatief voor Microsoft Word waar gebruikers voor moeten betalen. Oracle kreeg het copyright en de code van het programma in handen na de overname van Sun Microsystems eerder dit jaar.

Hoewel Oracle zich toelegde op de verdere ontwikkeling van OpenOffice.org bleek het team achter het project niet tevreden over de koers die het bedrijf uitstippelde en de houding tegenover de opensource-community. Zo liet Oracle het besturingssysteem OpenSolaris links liggen en heeft het Google aangeklaagd voor onwettelijk gebruik van Java.