Opinie: Microsoft miskent potentie RSS

Na jaren komt Microsoft met een nieuwe webbrowser: Internet Explorer 7. Helaas lijkt ook in deze nieuwe browser RSS een ondergeschoven kindje. Geen idee wat RSS is? Geen schande: twee op de drie mensen zegt de term helemaal niets. Daar had IE 7 nu juist wat aan kunnen veranderen!

Bijstaand symbool zie je op steeds meer websites verschijnen. Het betekent dat de website (of een webpagina) de informatie ook in RSS-vorm aanbiedt. RSS is een soort teletekstversie van die website (of webpagina), met alleen de 'headlines'. Klik op zo'n kop en je leest het achterliggende artikel. Met behulp van een RSS reader-programma kun jetientallen RSS-kanalen, van tientallen verschillende sites, binnenhalen. In n oogopslag zie je de headlines van tientallen sites op je eigen verzamelpagina!

RSS beperkt zich niet tot nieuws. Net zo interessant zijn de persoonlijke 'feeds' die je op steeds meer websites kunt aanmaken. Nieuwe items op specifieke blogsites, nieuwe vacatures voor redacteuren M/V bij JobTrack.nl; ook deze worden in RSS-formaat aangeboden. 'Abonneer' je erop met je RSS-lezer en daarna komt ook dit 'nieuws op maat' vanzelf naar je toe.

Iedereen had gehoopt dat Internet Explorer 7 een volwaardige RSS-lezer zou bevatten. Zo zou de RSS-technologie buiten de kring van 'early adaptors' en technische fijnproevers aanslaan. Microsoft beloofde alweer een tijdje terug de technologie te omarmen. Maar wie nu de laatste proefversie (de laatste voor de finale versie volgende maand) installeert wacht een teleurstelling: de browser bevat een werkelijk kinderlijk eenvoudige RSS-lezer die de kanalen niet anders behandelt dan favorieten (bookmarks). Pas als je op een kanaal klikt, zie je koppen verschijnen. Wil je dus tien kanalen volgen, dan moet je alle tien de kanalen aanklikken. De meeste freeware-RSS-lezers doen het beter dan deze RSS-module in Internet Explorer 7. Ze tonen alle RSS-headlines in een gecategoriseerd overzicht.

Het lijkt erop dat Microsoft gewoon heeft zitten slapen. Hoe kan het dat ze RSS niet serieus neemt? Honderden miljoenen gebruikers van Internet Explorer hadden op een makkelijke manier met een geweldige technologie kennis kunnen maken. RSS bestaat al jaren en er wordt ook al jaren aan de nieuwe Internet Explorer gewerkt. Kunnen ze de ramen in Redmond niet eens openzetten en de mensen naar buiten laten kijken ?