Oprichters Viadesk komen met e-learning tool

De oprichters van social intranet Viadesk starten een nieuwe onderneming. Marc Leidner en Mujibor de Graaf gaan zich richten op het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke e-learning tool die organisaties kunnen inzetten om medewerkers te trainen.

Leidner en De Graaf werden met de start van Viadesk in 1999 de eerste cloudaanbieders van Nederland. Sinds die tijd groeide hun social intranet uit tot de Nederlandse tegenhanger van SharePoint en Jive, met klanten als ABN AMRO, Rijkswaterstaat en vrijwel alle ministeries. De afgelopen jaren stonden in het teken van de doorontwikkeling van Viadesk en de expansie naar onder meer België en Duitsland. Naast die activiteiten lanceren de ondernemers binnenkort een volgend groot project: het toepassen van de techniek van het sociaal intranet om e-learning binnen organisaties makkelijk te maken.

Life long learning

De twee ondernemers investeren daartoe fors in een gebruiksvriendelijke e-learning tool. 'We hebben het volste vertrouwen in de opmars van life long learning: scholing tijdens je professionele leven, via de werkgever of op eigen initiatief', verklaart De Graaf. De e-learning tool moet bedrijfsleven en overheid gaan helpen om medewerkers op gemakkelijke en plezierige wijze te trainen. Leidner en De Graaf zien een online platform voor zich waarin men eenvoudig cursussen kan aanbieden. In dat platform zijn sociale features verwerkt, waardoor interactie tussen cursusdeelnemers gestimuleerd wordt.

Delen en netwerken

Dat Viadesk de markt voor e-learning tools betreedt is volgens Leidner en De Graaf een logische stap.

'Met Viadesk laten we professionals uit overheid en bedrijsleven al sinds 1999 samenwerken in een virtuele omgeving”, vertelt Leidner. “We hebben de ontwikkeling van het internet gevolgd: waar informatie zoeken en vinden eerst de belangrijkste functie was, werd dat later delen en netwerken. Daarom werd Viadesk een social intranet. En binnen een e-learning tool kan op dezelfde wijze interactie gestimuleerd worden.'

'We zien de laatste jaren dat de ‘werkende mens’ steeds vaker een ‘lerende mens’ is”, vult De Graaf aan. “Onderwijs houdt niet meer op na het behalen van je diploma: werkgevers en opdrachtgevers verwachten dat je up-to-date blijft binnen je vakgebied en voldoet aan actuele normen. Wij hangen de filosofie aan dat leren leuker en makkelijker wordt als je het samen doet, als je elkaar kunt helpen. Effectieve e-learning tools laten studenten leren op de manier die voor hen het prettigst is en moedigen ze aan om hun inzichten te delen met andere studenten en docenten.'

Duitsland

De ondernemers bouwen door op het team en de infrastructuur van Viadesk. Leidner en De Graaf zeggen echter op korte termijn nieuwe programmeurs te willen aantrekken om zich exclusief met de doorontwikkeling van de e-learning tool bezig te houden. Te meer omdat er sprake is van een internationale productlancering: de e-learning tool wordt allereerst in Duitsland op de markt gebracht vanuit het onlangs geopende kantoor in Keulen. Kort daarna volgt een introductie op de Nederlandse en Belgische markt.