Opslagproblemen bij 75% netwerkgebruikers

Volgens een recente peiling op WINMAG.nl heeft een overgrote meerderheid van de gebruikers van bedrijfsnetwerken soms of regelmatig problemen met de opslag van bestanden in hun netwerk.

Slechts bij een kwart van de respondenten is er geen enkel probleem bij het wegschrijven van informatie op de pc's in hun netwerk (zoals file servers).

Poll
WINMAG hield van 10 april tot 10 mei een peiling (poll) onder de bezoekers van WINMAG.nl. Op de vraag 'Heb je wel eens problemen met de opslag van bestanden in je netwerk' kreeg WINMAG de volgende antwoorden:

? Ja, regelmatig: 42,42%
? Soms: 32,58 %
? Nee, het werkt altijd vlekkeloos: 25,00 %

Dat bij ruim 32 procent 'af en toe' bijvoorbeeld een file server traag reageert, of de netwerkkabel zelf storingen geeft, vindt WINMAG niet verrassend. Wel dat maar liefst 42,42 procent 'regelmatig' met dit soort problemen te kampen heeft. 

Het opslaan van bestanden op een centrale computer in een lokaal netwerk is immers al ruim vijfentwintig jaar een typische functie van lokale netwerken. 'Network storage' zou inmiddels toch wel zonder kinderziekten - lees stabiel - moet zijn.

Storage in WINMAG 2/2006
WINMAG heeft in zijn juist verschenen editie 2/2006 een test van NAS-apparaten ("Extra gigabytes voor je team"). Deze Network Attached Storage-apparaten zijn in de basis snelle harde schijven met een netwerkaansluiting, die als vervanging van de file server kunnen dienen, of daarop een aanvulling kunnen zijn.

Een goed werkend netwerkopslagsysteem zal een belangrijk deel van de in het WINMAG-onderzoek geconstateerde problemen kunnen wegnemen.

Best geteste oplossing
WINMAG heeft bij zijn test in WINMAG 2/2006 de 'FileOcean' van easyBow (www.easybow.nl/) verkozen tot meest complete NAS-oplossing. Deze 250 GB netwerkdrive wordt namelijk geleverd inclusief zoekmachine (om te googlen op je netwerk), bevat een dubbel uitgevoerde harddisk (mirror), versiebeheer van documenten en wordt geleverd inclusief een externe backup-harddisk. Dit apparaat kost 2285 euro. Een pittige prijs voor het kleinbedrijf. Maar door zijn onderhoudsvrije aard maakt het een systeembeheerder overbodig.