OPTA: geen registratie voor hotels met wifi

De OPTA ziet af van de verplichte registratie van zes hotels die internet via wifi aanbieden. De hotels leveren alleen internet aan hun eigen gasten. Daarom zijn ze geen aanbieders van openbare elektronische communicatie, waarvoor registratie verplicht is.

Eerder leek het er nog op dat de hotels zich bij de OPTA moesten registreren. Hiervoor zouden ze een administratie moeten invullen van vijftien pagina's en 250 euro moeten betalen. Branchevereniging Horeca Nederland keerde zich fel tegen “deze papieren rompslomp”.

Volgens de OPTA is registratie van aanbieders van openbare elektronische communicatie verplicht omdat dit toezichthouders helpt bij het handhaven van de regels.

De telecomwaakhond zelf gebruikt het register voor het handhaven van consumenten­bepalingen, Agentschap Telecom voor het handhaven van de aftapverplichting en bewaarplicht en het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie om telefoonbedrijven of internetproviders te identificeren ten behoeve van opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten.