OPTA, NMa en Consumentenautoriteit gaan fuseren

De Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA), de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit worden samengevoegd tot n nieuwe toezichthouder. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bekendgemaakt.

'De samenvoeging past bij een kleinere en slagvaardige overheid. Er komt een eind aan de overlap van taken en de kennis over markttoezicht wordt beter gedeeld. Bovendien kan de nieuwe organisatie beter inspelen op de internationalisering en technologische ontwikkeling van de markt', aldus het ministerie.

Momenteel zijn de drie toezichthouders belast met verschillende taken: de OPTA houdt toezicht op de telecom- en postsector, de NMa waakt over de eerlijke concurrentie tussen bedrijven en de Consumentenautoriteit beschermt de rechten van consumenten.

De fusie van de drie toezichthouders moet in 2013 zijn voltooid. Het kabinet gaat nog onderzoeken of ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die toezicht houdt op de zorgmarkt, met de nieuwe organisatie wordt samengevoegd.