OPTA waarschuwt voor tweedehands mobiel met simlock

Telecomwaakhond OPTA gaat mensen waarschuwen die een tweedehands mobieltje met simlock kopen. Deze kopers hebben namelijk geen recht op het gratis laten verwijderen van deze simlock.

De bal kwam aan het rollen nadat er bij MobileMac veel vragen binnenkwamen over het verwijderen van de simlock van een tweedehands iPhone. De oorspronkelijke eigenaar kan dit na een jaar gratis laten doen door T-Mobile, maar de provider laat tweede eigenaren hiervoor 120 euro betalen.

Providers zijn wettelijk verplicht om na een abonnenementsduur van een jaar het simlock van een mobiele telefoon te verwijderen. Je betaalt namelijk je telefoon af in deze eerste twaalf maanden. Volgens OPTA is echter met de tweede eigenaar geen contract afgesloten en zijn providers daarom ook niet verplicht om een tweedehands toestel simlockvrij te maken.

“Zij zullen zich tot de verkoper moeten wenden, die ze een (voor een deel) waardeloos mobieltje heeft verkocht”, aldus de telecomwaakhond. OPTA zal consumenten gaan waarschuwen via ConsuWijzer