Opvolger Vista mag geen Vienna heten

Terwijl de computerwinkels nog maar net de posters van Windows Vista in de etalage hebben hangen, is Microsoft alweer druk bezig met zijn opvolger. De baas van Microsofts 'Windows Core Operating System Division', Ben Fathi, hoopt dat de volgende Windows 'najaar 2009' zal verschijnen.

Een van de belangrijkste functies zou virtualisatie zijn, oftewel het draaien van verschillende versies van een besturingssysteem naast elkaar, of zelfs geheel verschillende operating systems.

Geen 'Windows Vienna'
Even leek het erop dat de opvolger van Windows Vista 'Vienna' zou gaan heten, maar deze projectnaam stuit op bezwaren. In de eerste plaats is er al eenprogramma met die naam (een rss-lezer) en in de twee plaats is Vienna (Wenen) juist een gemeente die binnenkort van Microsoft-software overstapt op open-source-alternatieven.
Een praktijkscenario zou kunnen zijn dat werknemers iedere ochtend een schone versie van Windows starten. Aan het eind van de werkdag wordt de 'vervuilde' versie overschreven door de nieuwe. Bij virtualisatie is dit secondenwerk, terwijl een systeemback-up terugzetten met een los programma als Norton Ghost (ook veel gebruikt in bedrijven) minstens vijf minuten vergt.

Alsnog WinFS?
WM is erg benieuwd of de uit Vista gehaalde nieuwe bestanddstructuur voor harde schijven, WinFS, alsnog in het nieuwe Vienna zal worden gestopt. Deze structuur zorgt voor het veel makkelijker lokaliseren van gegevens. In Vista is voor deze taak een losse indexer opgenomen die als een soort zoekmachine functioneert, maar deze indexer vertraagt het systeem enigszins, vanwege de extra harde schijfactiviteit.

Bron: Tweakers.net / Infoworld.nl / pcmweb.nl