Opvolger Vista wordt veel slanker

Iedere nieuwe versie van Windows is uitgebreider dan de vorige. De opvolger van Vista zal breken met die trend. Ontwikkelaar Eric Traut van Microsoft demonstreerde een lichte 'kernel' die geschikt is om uit te breiden tot een speciaal takenpakket, vergelijkbaar met een Linux-distributie.

Traut presenteerde op de Universiteit van Illinois een video van MinWin, een 'Spartaanse' systeemkern die de basis kan vormen van 'Windows 7', de interne codenaam van de volgende editie van Windows.

Dit uitgeklede systeem neemt slechts 25 MB op de harde schijf in en verbruikte veertig megabyte aan werkgeheugen. Windows Vista heeft tientallen malen meer geheugenhonger. Echt functioneel is de kern nog niet; er zit bijvoorbeeld nog geen grafische gebruikersinterface bij. Maar MinWin kan volgens Traut prima het hart vormen van toekomstige Windows-versies. Die wordt dan naar gelang de eisen van het hardwareplatform en de beoogde toepassingen verder uitgebreid. Zo moet een veel sneller en magerder Windows ontstaan dan het huidige Windows Vista, dat veel kritiek krijgt om zijn hoge systeemeisen.

Omslag
De radicale omslag in het denken (van allesomvattende 'dikke' Windows naar een licht, meer modulair OS) komt niet helemaal uit de lucht vallen. Microsoft ziet het succes van Linux, niet alleen bij de meestal wat 'nerdige' voorhoede onder de eindgebruikers, en op webservers, maar ook in miljoenen stand alone apparaten, van wasmachines tot navigatiesystemen.

Daar komt bij dat radicale innovaties in de bestaande Windows-code van miljoenen programmaregels niet meer goed zijn door te voeren. Bij de ontwikkeling van Vista liep Microsoft vast bij het invoeren van een nieuw, meer 'intelligent' bestandssysteem. Dit file system werd dan ook op de lange baan geschoven.

Windows 7 (zoals gezegd: de codenaam) wordt pas over enkele jaren op de markt gebracht.

NB: Hier zie je de genoemde demonstratievideo van MinWin.

Bron: Nu.nl / Redactie WINMAG Pro - 22 oktober 2007