Orange laat goedkoop bellen via WiFi

Steeds meer mensen doen hun vaste telefoon de deur uit en besparen zo op abonnementskosten. Maar de verbruikskosten van de mobiel, de enige telefoon in huis, lopen dan aardig op. Orange presenteert gsm's die thuis goedkoop kunnen bellen via WiFi (draadloos internet).

T-Mobile introduceerde in september al zijn dienst 'T-Mobile Thuis', een uitbreiding op het mobiele abonnement, waarbij je kunt instellen dat je vanuit huis veel goedkoper mobiel kunt bellen. T-Mobile koppelt hierbij de locatie van de beller, de aangestraalde gsm-mast, aan een goedkoper belprofiel.

Provider Orange start per 17 oktober een vergelijkbare dienst, met de naam Orange Unique. Maar Orange werkt met een andere techniek: abonnees kunnen bellen met een mobiel die automatisch (!) schakelt tussen het gsm-netwerk en het WiFi-draadloze (internet) netwerk in huis.

Voorwaarden
Dat klinkt erg goed, maar er zijn wel voorwaarden (lees: kosten).
Het gsm-toestel moet de hypermoderne UMA-technologie ondersteunen (Unlicensed Mobile Access), zoals de Nokia 6136 en de Samsung P200. Deze biedt Orange via zijn eigen telecomwinkels aan, bij het aanvragen/verlengen van een abonnement.
Een andere voorwaarde is dat de gebruiker ook een breedbandabonnement van Orange (voorheen Wanadoo) moet hebben. De breedbandmodem van Orange is een uitgebreid apparaat; de LiveBox. Maar standaard ondersteunt hij geen WiFi. De optionele WiFi-module kost je 2,95 per maand extra.

Maar dan kan het goedkope bellen beginnen. Wie vanuit huis met de Orange-mobiel via WiFi belt naar vaste nummers, betaalt een starttarief van 0,06 en 0,025 per minuut. Dat is vijf tot tien maal goedkoper dan bellen via het gsm-netwerk naar 'vast'. Optioneel bij Unique is een abonnement van 10 euro per maand voor onbeperkt gratis bellen naar vaste telefoons en Orange-mobieltjes.

Goedkoop bereikbaar
Wil je ook goedkoop telefonisch bereikbaar zijn, dan biedt Orange de optie je Orange-breedbandabonnement uit te breiden met een VoIP-abonnement. Je krijgt dan een lokaal telefoonnummer, maar moet dan wel een (ouderwets) analoog telefoontoestel in de LiveBox prikken om het gesprek aan te kunnen nemen. Je hypermoderne UMA-mobiel kan deze lijn namelijk niet oppikken.

Prijs: de UMA-telefoons zijn per 17 oktober gratis verkrijgbaar in combinatie met een Orange abonnement vanaf 'Orange 25' en een tweejarig contract | Info: www.orange.nl