Organisaties uiten zorgen over antipiraterijverdrag

Verschillende organisaties, waaronder de Consumentenbond, laten het ministerie van Economische Zaken in een brief weten zich 'ernstige zorgen' te maken over de totstandkoming en inhoud van het antipiraterijverdrag ACTA.

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement moet de internationale handel in namaakgoederen bestrijden, maar zou volgens de protesterende organisaties ook een uitgebreid hoofdstuk bevatten over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving.

In uitgelekte conceptteksten van ACTA zou staan dat de onderhandelende partijen, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten, providers willen inzetten bij de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Ook het linken naar inbreukmakend materiaal zou volgens deze conceptteksten als inbreuk op het auteursrecht kunnen worden aangemerkt.

“ACTA heeft daarmee gevolgen voor het grondrecht op  communicatievrijheid en dus voor de democratische rechtsstaat, onze kenniseconomie en de  persoonlijke vrijheid van internetgebruikers”, aldus de organisaties.

Oproep

De brief is ondertekend door onder meer de Consumentenbond, Bits of Freedom en het Platform Burgerrechten. De organisaties willen dat de ACTA zich beperkt tot de aanpak van namaakgoederen en dat de onderhandelingen over het verdrag transparanter moeten. Momenteel vinden deze nu grotendeels in het geheim plaats.

De organisaties roepen de Nederlandse regering op dit te bewerkstelligen door via internationale betrekkingen en met gelijkgestemde landen druk uit te oefenen op de onderhandelingspartners van ACTA.