OS X 10.10 Yosemite: nieuwe features op een rij

Plat, transparant en gelikt zoals we van iOS 7 gewend zijn, dat is de weg die Apple nu ook met OS X 10.10 Yosemite inslaat. Oude 3D-effecten zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor nieuwe iconen, vensters en toolbars. Verder trekt de fabrikant een blik aan nieuwe functies open. Genoeg om naar uit te kijken dus.

Het is nog even wachten, maar dit najaar staat er een compleet vernieuwde OS X 10.10 voor je op de planning. Anders dan eerdere versies komt deze update in een heel nieuw jasje. Niet helemaal onverwacht overigens, want na de make-over van iOS 7 werd het hoogste tijd dat ook het design van OS X op de schop werd genomen. Het nieuwe design moet een brug slaan tussen OS X en iOS, niet alleen qua uiterlijk, maar ook in functionaliteit. Zo wordt het mogelijk om via de nieuwe tool Handoff onderling bestanden uit te wisselen tussen je iPhone en Mac, dat kon tot nu toe alleen tussen twee Macs onderling of twee iDevices. Nieuws vinden we vooral bij de belangrijkste features als Berichtencentrum, Finder en Spotlight, al zie je ook flinke aanpassingen in Safari, Mail, iCall en iCloud.

Berichtencentrum

iOs 7-gebruikers zullen de weergave van ‘Vandaag’ in het Berichtencentrum herkennen van hun iPhone. Voortaan zie je ook op je Mac in één oogopslag wat je die dag te doen staat, wat de wereld volgens je nieuwsapp bezighoudt of wat de zon vandaag zal doen. Je kunt zelf instellen welke informatie je hier wilt zien en in de App Store kun je extra widgets aanschaffen waarmee je de weergave aanpast.

Spotlight

In het nieuwe OS X heeft Apple Spotlight een prominente plaats gegeven, namelijk midden op je bureaublad. Van de oude vertrouwde blauwe zoekbalk zul je dus afscheid moeten nemen, die past niet langer in de moderne look die Apple nastreeft. Spotlight is verder uitgerust met nieuwe categorieën met nieuwe zoekresultaten. Die resultaten worden bovendien niet meer alleen uit lokale mappen gehaald, maar ook van Wikipedia en andere externe websites.

iCloud Drive

Apple introduceert de iCloud Drive waarmee je bestanden in je iCloud bewaart. De dienst is geïntegreerd in Finder en werkt eigenlijk hetzelfde als andere mappen op je Mac en Dropbox: je sleept je bestanden er gewoon heen en ordent en tagt ze zoals je gewend bent. Uiteraard zal Spotlight ook deze nieuwe modulen doorzoeken bij een zoekopdracht. Behalve dat iCloud Drive bestanden synchroniseert tussen iOS en OS X, doet het dat ook met Windows.

Ander nieuws op het iCloud-front is dat voortaan in plaats van alleen de laatste 100 foto’s, nu de hele inhoud van je iPhoto-bibliotheek (inclusief video) wordt gesynchroniseerd. Ook introduceert Apple MailDrop waarmee je grote bestanden tot 5GB kunt verzenden en uploaden. Slim van Apple, want daarmee zet het diensten als WeTransfer buiten spel. Klein addertje onder het gras is de extra opslagruimte die je nodig hebt om al die bestanden op te slaan en daar mag je natuurlijk wel een paar euro voor neertellen. Apple belooft echter wel lagere prijzen te gaan hanteren, voor 20 GB extra betaal ik 99 dollarcent per maand, voor 200 GB is dat 3,99 dollar die je maandelijks aftikt.

Yosemite

Safari

Snelle toegang tot je favoriete websites en belangrijkste features staat centraal in het nieuw vormgegeven Safari. De browser komt met een nieuwe tabbladweergave waar je in één oog opslag de miniaturen van al je openstaande webpagina’s te zien krijgt. Wil je niet gevolgd worden door je zoekmachine, dan kun je de ingebouwde ondersteuning voor DuckDuckGo gebruiken.

Echt hoge ogen gooit Apple echter met de belofte op een supersnelle browser. De rappe JavaScript-compiler zou het uitvoeren van JavaScript zes keer sneller gaan dan bij FireFox en ruim vijf keer sneller dan bij Chrome. Tot slot ondersteunt Safari ook HTML5 Premium Video Extension waarmee je volgens Apple tot twee uur langer naar videoplezier hebt zonder met een lege accu te zitten.

Handoff

De brug tussen iOS en OS X wordt definitief geslagen met de introductie van Handoff. Met deze nieuwe dienst wissel je makkelijk bestanden uit tussen je iPhone en Mac en is het met een draadloze verbinding voortaan ook mogelijk om telefoongesprekken te voeren en sms-berichten te sturen met je computer. Meer over Handoff lees je hier.

OS X 10.10 Yosemite
De brug tussen OS X en iOS