OS X El Capitan uit de doeken gedaan

Hoewel de laatste weken vooral de focus leek te liggen op aandacht voor iOS 9 en de muziek streaming-service die Apple gisteren lanceerde tijdens haar WWDC-event, hoorden we maar bar weinig over de OS X-opvolger van Yosemite. Daar is verandering in gekomen, nu Apple het doek van El Capitan heeft getrokken.

Slim zoeken

El Capitan is OS X 10.11 en geldt als een grote update. Een van de belangrijkste toevoegingen is een humane zoekfunctie in Spotlight. Zo is het mogelijk begrijpelijke zinnen te typen waarvan de zoekfunctie de syntax begrijpt. Hiermee moet het gemakkelijker worden om exact te kunnen vinden wat je zoekt. Het biedt in ieder geval talloze opties voor een meer humaan os, en we zijn dan ook benieuwd wat er nog voortvloeit uit deze technologie. Een systeembrede implementatie? Wie weet!

El Capitan - screen
Typ humane zinnen om te vinden wat je zoekt.

Vensterbeheer

Ook heeft Apple het vensterbeheer aangepakt. Tabs worden logischerwijs geopend wanneer dit wenselijker is dan meerdere schermen. Denk aan het typen van meerdere e-mails tegelijkertijd. Verder heeft Apple een snap-functie toegevoegd die je ook in Windows 7 en -8 vindt. Dit maakt het mogelijk snel een venster te slepen en vast te zetten, bijvoorbeeld om documenten met elkaar te vergelijken.

MacBook
Veel nieuwe toevoegingen maken het beheren van vensters gemakkelijker. 

Toevoegingen

Naast de grote veranderingen meldt Apple diverse kleine toevoegingen en verbeteringen. Ze introduceren bijvoorbeeld een nieuw font, San Francisco. Dit systeemfont komt vooral tot zijn recht op Retina-schermen. Ook maakt OS X El Capitan gebruik van Metal, de in-house grafische technologie van Apple die minder eist van je systeem terwijl de grafische rendering met vijftig procent versneld wordt. Verder introduceert Apple de nieuwe Notes-app, waamree je razendsnel aantekeningen verandert in lijstjes en deze uiteraard kunt synchroniseren via iCloud, of content vanuit diverse andere apps rechtstreeks importeert naar Notes. 

Beschikbaarheid

Ontwikkelaars kunnen vandaag al aan de slag met een gesloten beta van OS X El Capitan. De publieke beta volgt in juli. De definitieve lancering volgt dit najaar. Geïnteresseerd om deel te nemen aan de beta? Hier kun je je inschrijven. 

OS X El Capitan uit de doeken gedaan
De officiële opvolger van OS X Yosemite is door Apple gepresenteerd.