OS X El Capitan vanaf vandaag beschikbaar

Vanaf vandaag kunnen Mac-gebruikers de OS X update El Capitan downloaden uit de Mac App Store. Deze nieuwe versie van OS X biedt gebruikers nieuwe functies en tal van verbeteringen.

Slim zoeken

El Capitan is OS X 10.11 en geldt als een grote update. Een van de belangrijkste toevoegingen is een humane zoekfunctie in Spotlight. Zo is het mogelijk begrijpelijke zinnen te typen waarvan de zoekfunctie de syntax begrijpt. Hiermee moet het gemakkelijker worden om exact te kunnen vinden wat je zoekt. Verder biedt Spotlight je nu onder meer aandeelkoersen, weersomstandigheden en -voorspellingen, sportuitslagen en competitieschema's.

Mail

Mail is voorzien van Smart Suggestions. Dit is een functie die namen en activiteiten in je mail herkent waarna je ze kunt toevoegen aan je contacten of je agenda. Verder kun je nu met een swipe je email verwijderen.

El Capitan - screen
Typ humane zinnen om te vinden wat je zoekt.

Vensterbeheer

Ook het vensterbeheer is aangepakt. Tabs worden logischerwijs geopend wanneer dit wenselijker is dan meerdere schermen. Denk aan het typen van meerdere e-mails tegelijkertijd. Verder heeft Apple een snap-functie toegevoegd die je ook in Windows 7 en -8 vindt. Dit maakt het mogelijk snel een venster te slepen en vast te zetten, bijvoorbeeld om documenten met elkaar te vergelijken.

MacBook
Toevoegingen

Naast de grote veranderingen meldt Apple diverse kleine toevoegingen en verbeteringen. Ze introduceren bijvoorbeeld een nieuw font, San Francisco. Dit systeemfont komt vooral tot zijn recht op Retina-schermen. Ook maakt OS X El Capitan gebruik van Metal, de in-house grafische technologie van Apple die minder eist van je systeem, terwijl de grafische rendering met vijftig procent versneld wordt. Verder introduceert Apple de nieuwe Notes-app, waarmee je razendsnel aantekeningen verandert in lijstjes en deze uiteraard kunt synchroniseren via iCloud. Ook kun je content vanuit diverse andere apps rechtstreeks importeren naar Notes.

Downloaden

De update is vanaf vandaag te downloaden in de Mac App Store. Hiervoor moet je wel een Mac uit 2009 of nieuwer hebben. Ook een aantal modellen uit 2007 en 2008 worden ondersteunt.