Overheid schroeft aanpak cybercrime op

Per 1 juli wordt cybercrime zwaarder gestraft. Dit maakt de rijksoverheid bekend op haar website. Tevens schroeft de overheid de aanpak van cybercrime op meerdere gebieden op.

Op het gebied van rechtspraak veranderen er meerdere dingen per 1 juli. Vooral de aanpak van cybercrime wordt opgeschroefd, zo maakt de rijksoverheid bekend.

Hogere straffen

Het gaat om de zogenaamde Wet voor de implementatie van een Europese richtlijn over aanvallen op informatiesystemen. Het gaat om de volgende straffen:

  • Criminelen die computergegevens vernielen, kunnen een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. Dat was een jaar.
  • Personen die computersystemen ontoegankelijk maken, kunnen ook een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. Bijvoorbeeld als zij aan wachtwoorden sleutelen of computers bestoken met spam zodat de boel vastloopt.
  • Computercriminelen die delicten plegen met behulp van een zogeheten botnet, kunnen maximaal drie jaar gevangenisstraf krijgen.
  • Brengt een computerdelict ernstige schade toe of richt het zich tegen een vitale infrastructuur? Dan wordt de maximale gevangenisstraf vijf jaar. Voorbeelden van vitale infrastructuren zijn een overheidsnetwerk of energiecentrale.

Bestrijding

De overheid is al langer bezig om zich beter te kunnen weren tegen cybercrime. Zo is er een wetsvoorstel in de maak die politie en justitie de volgende mogelijkheden moet geven:

  • Helers van (digitale) gegevens arresteren
  • Op afstand onderzoek laten doen in computers van criminelen of hierin binnendringen
  • Gegevens overnemen of ontoegankelijk maken (bijvoorbeeld kinderporno of e-mailberichten met informatie over misdrijven).

Ook moeten organisaties in zogenaamde vitale sectoren, waaronder onder meer elektriciteits-, gas-,drinkwater- en telecombedrijven, in de toekomst melding maken van ict-incidenten. Hiervoor is een wetsvoorstel gedaan eerder dit jaar.

Overheid schroeft aanpak cybercrime op
Hogere straffen en meer mogelijkheden tot aanpak cirminaliteit. De overheid maakt werk van de bestrijding van cybercrime.