Overtikcodes zetten spammers buitenspel

E-mail-spam bestrijden kan op verschillende manieren. Een nieuwe benadering komt van XToMe. Hoewel, nieuw? Hun spamfiter lijkt sprekend op die van reactiesystemen op websites: voor je iemand mag mailen achter een XTome-filter, moet je handmatig een afgebeelde code overtikken.

Hoe werkt XToMe precies? XToMe is vooralsnog software om lokaal op je pc of server (business-versie) te installeren. De lokale versie is bedoeld voor particulieren en is vooralsnog gratis. Het werkt met allerhande lokale mailsoftware, maar (in de home-versie) niet met webmail. De betaalde serverversie is geoptimaliseerd voor Exchange Server tot en met versie 2003.

Code overtikken
Als je de software hebt genstalleerd, wordt in ieder geval iedere contact in je standaard adresboek als 'vertrouwd persoon' gekenmerkt; deze personen komen op een witte lijst. Alle mail hiervan wordt direct doorgelaten naar je Inbox. Maar ieder ander die jou mailt, krijgt eerst een 'challenge' (uitnodiging) toegezonden een bepaalde code over te tikken. Dat moet handmatig gebeuren, want deze code wordt als een plaatje opgestuurd. Als deze verzender dat inderdaad doet, komt hij ook op de doorlaatlijst. Zo niet, dan wordt de oorspronkelijke mail niet afgeleverd.

Menselijk filter
Het slimme van dit systeem is dat verreweg de meeste spam door mailservers (machines dus) wordt verstuurd. Binnen een kwartier vallen zij vele honderdduizenden mailboxen lastig. Het 'menselijke filter' van XToMe zet de spamrobotten buitenspel. Exit spam.

Als iemand op de doorlaatlijsteen keer vanuit een andere mailbox reageert op een aan hem verzonden mail, dan is dat geen probleem. Het systeem herkent deze persoon ook dan als vertrouwd contact.

De consumentenversie van de software (werkt vergelijkbaar als de businesseditie) is gratis te downloaden van de website van XToMe. Op de website vind je ook meer informatie over de werkwijze van het filter.

Info/download: www.xtome.com.