Palm introduceert Windows-telefoon

Palm brengt eind dit jaar de Treo 750v op de markt. De zakelijke smartphone, specifiek ontworpen voor mobiel e-mailen, is geschikt voor het 3G/UMTS-netwerk van Vodafone. Bijzonder is de Windows-motor in deze mobiel annex handcomputer.

Palm heeft jarenlang een verbitterde strijd tegen Microsoft gestreden in de markt voor handheld computers. De Palm-pda's waren altijd stabiel, maar wat saai; de Windows-handhelds (Pocket PC's) waren kleurrijk en multimediaal, maar liepen vaak vast. Met de komst van Windows Mobile 5 lijkt de Microsoft-software een stuk stabieler. Het grote voordeel van het 'PalmOS' - de stabiliteit - is daarmee geen unicum meer.

Eerste Windows-Palm in Europa
Sinds Palm zich opsplitste in twee bedrijven, een voor hardware en een voor software, kan de hardwaretak zich onafhankelijk opstellen en in Europa een Windows-versie van zijn populaire 'Treo'-smartphone introduceren (zoals het al eerder deed in de VS).
De nieuwe Treo 750v met Windows Mobile 5.0-software zal eind dit jaar als eerste voor Vodafone-klanten beschikbaar zijn in o.a. Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Itali, Nederland, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.
"Het uitbreiden van de Treo-productlijn wereldwijd is een prioriteit voor Palm. Met de gezamenlijke marketinginvesteringen in Europa van Palm, Vodafone en Microsoft, zijn we ervan overtuigd dat we mobiele professionals en ondernemingen kunnen enthousiasmeren en helpen productiever te zijn op kantoor en onderweg", aldus Ed Colligan, president en chief executive officer van Palm.

Gratis push-mail
De Treo 750v is een smartphone met uitgebreide mogelijkheden voor mobiel e-mailen. Denk alleen al aan zijn ingebouwde qwerty-toetsenbordje. Dankzij de Windows Mobile 5-software, kun je de mail en agenda rechtstreeks laten bijwerken vanuit een (Hosted) Exchange Server. Let wel: zo heb je een gratis push-mail-oplossing! De belangrijkste concurrent, de BlackBerry, vergt kostbare BlackBerry-software om een Exchange Server 'mobiel' te kunnen benaderen.
De nieuwe Treo is tevens volledig compatibel met Vodafone's eigen 'Business e-mail'-oplossing, waarmee op afstand toegang tot bedrijfs- en op internet-gebaseerde e-mail accounts kan worden verkregen.

Eigen verbeteringen
Palm heeft ook enkele eigen verbeteringen aan de mobiele Windows-software toegevoegd:
■ Today Screen met 'one-touch dialing' van telefoonnummers via persoonlijke fotos;
■ Voicemails beluisteren met met on-screen, videorecorder-achtige iconen, zoals rewind, delete en fast-forward voor eenvoudige navigatie;
■ De mogelijkheid om een telefoongesprek te weigeren en snel een tekstbericht te schrijven zoals 'in vergadering' of 'Ik kan niet praten';
■ Een tekstbericht-applicatie voor sms/mms die georganiseerd is in een 'gespreksthread' zodat gebruikers eerdere gesprekken kunnen doorlopen en 'emoticons' kunnen gebruiken om er een persoonlijke touch aan te geven.

De prijs van het apparaat, in combinatie met een Vodafone-abonnement, is nog niet bekend.

Info: www.palm.com