Palm lanceert 'laptop' voor meer typecomfort

Palm heeft al enkele jaren een Treo-lijn van handcomputers met toetsenbordje. Genoeg typecomfort voor een paar zinnen. Palm lanceert dit najaar met de Foleo Mobile Companion een accessoire om langere lappen tekst comfortabel in te voeren.

De Foleo is op het eerste gezicht een gewone laptop, maar schijn bedreigt. Er zit geen harde schijf in en er draait geen Windows op, maar Linux. Het laptop-achtige apparaat kan in beperkte mate zelfstandig functioneren. Zo draait er een browser en een mailclient op en ook enkele kantoorapplicaties voor het bewerken en bekijken van Word-, Excel- en PowerPoint-documenten. Ook is een WiFi-antenne present, voor draadloos contact met een access point, om te kunnen internetten.

Maar de Foleo komt volgens Palm pas goed tot zijn recht als je hem via Bluetooth koppelt aan een Palm-handcomputer, draaiend onder het PalmOS of Windows Mobile. Dan heb je via die connectie een werkelijk mobiele internetverbinding via gprs of UMTS (als die beschikbaar is op de Palm). Alle informatie en documenten die je op de Palm hebt staan, kunnen bovendien comfortabel bekeken en bewerkt worden op de Foleo.

Geen ei van Columbus
De grote vraag is de Foleo het ei van Columbus is. Wij denken eigenlijk van niet. Het apparaat krijgt in de VS een introductieprijs mee van 500 dollar, maar moet later zeker 600 dollar gaan opbrengen. Reken dat even voor het gemak om naar 600 euro, met onze stevige fiscale toeslagen en de vraag is of de mobiele kenniswerker zin heeft in het meezeulen van twee apparaten (!) die alleen samen net zo functioneel zijn als n laptop die nota bene evenveel kost

Had Palm een 'echte' laptop gelanceerd, draaiend onder PalmOS of Linux en met ruimte voor een datacard om direct via mobiel breedband (umts of hsdpa) het internet op te racen, dan had Palm misschien wel een notebook-killer in handen gehad. Zeker nu steeds meer zakelijke applicaties volledig op het internet draaien: Microsoft Exchange, het urenregistratiepakket, de HRM-applicatie, et cetera. Als zo'n efficint draaiende notebook zonder Windows en harde schijf het dan ook nog eens twintig uur uithoudt zonder stopcontact (nu is dat 5 uur), dan verwachten we er zeker meer van.

Prijs (in de VS): 500 dollar | Info: www.palm.com | Lancering: eerst in de VS, later in 2007 ook in Europa (eerst in Spanje)