Palm onthult 'webgedreven' telefoon: de Pre

Na Google en Apple komt ook Palm met een 'handheld' besturingssysteem dat helemaal toegesneden is op gebruik van mobiele internetdiensten: het Palm webOS. De eerste telefoon met deze software, de Pre, is al in aantocht.

Veel meer details staan in Palms persbericht, dat wij vrijdag na werktijd ontvingen. We plaatsen het onbewerkt:

Palm kondigt vandaag het baanbrekende nieuwe Palm webOS mobiele platform aan. Palm webOS is volledig opnieuw ontworpen met de bedoeling constant in verbinding te zijn met het Internet en de bijbehorende nieuwe Palm Pre. De Palm Pre is de allereerste telefoon die voorzien is van dit nieuwe platform.(1) De beschikbaarheid in de Benelux wordt later bekend gemaakt.


Palm lanceerde zijn webOS en de Pre op de CES 2009 elektronicabeurs die afgelopen week in Las Vegas werd gehouden.

/>

Oogopslag
Palm webOS is een hagelnieuw platform, exclusief ontworpen voor mobiel gebruik. webOS is zo ontworpen dat contactpersonen, kalenders en informatie zo mobiel moeten zijn als de gebruiker zelf is; draadloos en dus niet gebonden aan een PC of laptop. Palm webOS is het allereerste mobiele platform dat gebruikersinformatie in n oogopslag en volledig gentegreerd op de telefoon toont(1). De nieuwe Palm Pre en webOS zijn zo ontworpen dat deze vooruitlopen op de persoonlijke behoeften van de gebruiker en zelfs vooruit denkt.

"Palm producten zijn altijd gemaakt met de gedachte het leven te versimpelen en van groot gebruiksgemak te voorzien," zegt Ed Colligan, president en chief executive officer van Palm. "webOS en de Palm Pre brengen een eenvoud die het spel echt gaat veranderen. We doen dit door de muren te slechten die informatie vaak omringen. Het is de technologie die ervoor zorgt dat het lijkt alsof het apparaat vooruit denkt en de gebruiker brengt wat belangrijk voor hem is: mensen, tijd en informatie op de meest eenvoudige en naadloze manier."

Palm's nieuwe OS is het allereerste mobiele platform dat vanaf het fundament is opgebouwd en combineert standaard technologie met innovatie en integratie. Aan de basis van webOS liggen enkele gestandaardiseerde technologien, waaronder webtechnologien zoals CSS, XHTML en JavaScript. Daarbij heeft Palm slimme innovaties gedaan om het gehele gebruiksgemak te verbeteren, deze elementen zijn diep gentegreerd in het platform.

Het nieuwe platform is ontworpen om een ecosysteem van partners in stand te kunnen houden met inbegrip van ontwerpers, hardware leveranciers en fabrikanten van accessoires. Dit alles stelt hen in staat om kerntoepassingen te ontwikkelen die het platform en de productlijn aanvullen. Voor ontwikkelaars verdwijnen veel grenzen om mobiele toepassingen te ontwikkelen, aangezien webOS een rijke en open ontwikkelingsomgeving biedt waar tientallen miljoenen webontwikkelaars reeds mee bekend zijn. Nu kunnen nog meer mensen voor het platform ontwikkelen en dat sneller dan ooit tevoren. De uiterst flexibele ontwikkelomgeving van het platform stellen ontwikkelaars tevens in staat hun toepassing draadloos via een op de Palm aanwezige application store beschikbaar te stellen.


De Palm Pre, met uitschuifbaar qwerty klavier, wordt de eerse smatphone met het nieuwe webOS.

Heel je leven in een apparaat
Het nieuwe platform introduceert Palm Synergy, een kerntoepassing voor webOS die alle informatie die het toestel herbergt in een logische volgorde plaatst. De gebruiker hoeft zich niet druk te maken over het bijhouden van meerdere kalenders, contactpersonen en messaging toepassingen. Synergy zorgt voor een betere, uitvoerige en werkelijke representatie van je leven.

Linked contacts - Met Synergy worden contactpersonen gekoppeld aan meerdere bronnen die de gebruiker in een oogopslag ziet. Hierdoor wordt het in contact treden met die persoon eenvoudiger dan ooit. Als je bijvoorbeeld hetzelfde contact in je Outlook (3), Google en Facebook accounts hebt, herkent Synergy dit als dezelfde persoon, koppelt de informatie en wordt dit bovendien snel en overzichtelijk gepresenteerd. Als je een contactpersoon op je webOS apparaat bijwerkt met informatie, zal dit ook bijgewerkt worden op andere accounts, zowel op een andere PC als op het web.

Meerdere kalenders De verschillende kalenders kunnen individueel worden bekeken of worden gecombineerd in een enkele interface. In een oogopslag zijn dus afspraken te zien van werk, familie, sport of andere interesses.

Gecombineerde messaging mogelijkheden - Synergy laat alle gesprekken met contactpersonen in een interface zien. Zelfs als het gesprek via instant messaging is gestart en je wilt antwoorden via sms. Tevens kun je zien welke contactpersoon beschikbaar is via een buddy list in contactpersonen en gelijk een nieuw gesprek starten.