Panasonic met Blu-ray discs van 25 en 50 GB

Panasonic komt als een van de eerste met zogeheten 'Blu-ray discs' op de markt. Deze optische schijven kunnen met een blauwe laserstraal zeer fijn worden beschreven, zodat er tien keer meer gegevens oppassen als op een reguliere dvd.

Het gaat om discs met een opslagcapaciteit van zowel 25 GB als 50 GB voor toepassing in Blu-ray Disc-drives (ook dit jaar op de markt) met een dubbele schrijfsnelheid.
Panasonic lanceert de nieuwe schijven dit jaar in vier varianten op de Europese markt:
■ herschrijfbaar, 50 GB, single sided, dual layer
■ herschrijfbaar, 25 GB, single sided, single layer
■ eenmalig beschrijfbaar, 50 GB, single sided, dual layer
■ eenmalig beschrijfbaar, 25 GB, single sided, single layer
Door de dubbellaagse structuur kunnen de discs tot 50GB bevatten. Panasonic introduceerde deze dual layer-technologie in 2004 voor het eerst op de Japanse markt. De blue ray-technologie is een nieuwe ontwikkeling.

Extra beschermlagen
Meer gegevens per vierkante millimeter betekent een hogere gevoeligheid voor krassen en butsen en daarmee samenhangende lees- en schrijffouten. Panasonic heeft een aantal extra beschermlagen aangebracht op de nieuws discs.
■ 'Spin Coated cover layer'- technologie: door de disc op uiterst accurate wijze te voorzien van een beschermlaag, heeft de disc overal exact dezelfde dikte.
■ Toepassing van een speciaal ontwikkelde zeer gevoelige en duurzame opnamefilm voor de herschrijfbare discs. Deze waarborgt volgens Panasonic de hoge kwaliteit van opname- en weergave, wat vooral van belang is bij pc-toepassingen waar gegevens frequent worden overschreven (zoals bij backups).
■ De eenmalig beschrijfbare discs maken gebruik van een opnamefilm van chemisch materiaal dat niet door licht is benvloed, waardoor de veiligheid en langdurige opslag van gegevens is gewaarborgd.
■ Een nieuw ontwikkelde oppervlakte-beschermingstechnologie zorgt voor een hogere bescherming van de discs tegen krassen en biedt tevens een hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid, zelfs zonder gebruik van een cartridge.

Info: www.panasonic.nl

Wikipedia over Blue Ray: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc