Panasonic's nieuwste robuuste tablet heet Toughpad FZ-M1 en heeft indrukwekkende specs

Panasonic's Toughbook-lijn ken je misschien als die robuuste, ietwat kloeke laptops die dankzij allerlei berschermende casings en stevige materialen functioneel zijn in extreme werkomgevingen. Minder bekend zijn de Toughpads, tablets met ruwweg dezelfde eigenschappen. De nieuwe Panasonic FZ-M1 is de nieuwste telg.

De Panasonic FZ-M1 is een 7-inch tablet die draait op Windows 8.1 Pro, optioneel kun je kiezen voor Windows 7. Ondanks zijn relatief kleine formaat is het voorzien van behoorlijk indrukkwekkende specificaties. Aan boord vind je een Haswell Core i5-processor, ondersteund met een niet al te kinderachtige 4 GB intern geheugen, eventueel opschroefbaar tot 8 GB. Dat zijn waarden die je normaalgesproken in goede laptops aantreft, minder snel in compacte tablets. Het beeldscherm heeft een resolutie van 1200 x 800 beeldpunten, die je naast met je vingers ook kunt bedienen met een optionele stylus.

Dit model heeft 'Tough' in de naam, en dan weet je inmiddels wat je bij Panasonic kunt verwachten: een verstevigde behuizing bestand tegen stof en water, valbescherming tot anderhalfe meter en een MIL-STD-810G-certificering, een militaire certificering die goede werking onder ruige omstandigheden moet garanderen. Ondanks die eigenschappen is het gewicht van 540 gram relatief bescheiden

Interessante extra's

De standaardversie kun je uitrusten met een aantal interessante extra's. Denk aan een dedicated gps unit, een barcode-scanner, magneetstripscanner, smartcard-lezer en nfc/rfid-chip. Videobellen met je collega's kan dankzij camera's aan de voorzijde.

Aansluitingen

Wat aansluitingen betreft heeft het apparaat ondersteuning voor bluetooth 4.0 en wifi, eventueel uitbreidbaar met 4g. De batterij kun je 'hot-swappable' vervangen en moet garantstaan voor acht uur achtereen zonder netvoeding.

Niet goedkoop

De Toughpad FZ-M1 kun je vanaf februari kopen. Adviesprijzen voor Nederland zijn nog niet bekend, maar verwacht niet dat je dit apparaat voor een habbekrats haalt: ZDNet meldt een Amerikaanse adviesprijs van 2099 dollar.