Panda met 'virusjaar 2005'

Producent Panda Software geeft ieder jaar een overzicht van meest markante virussen. Van de meest 'mediageile' tot de echte spelbreker onder de virussen.

- De snelste. Downloader.AEE heeft de twijfelachtige eer de eerst gedetecteerde bedreiging van 2005 te zijn. De scheppers van dit virus lieten het los op de wereld op het moment dat Jan met de Pet zijn nieuwjaarskater nog aan het verwerken was.

- De verleidelijkste. Mydoom.AK, n van de vele leden van de beruchte wormenfamilie. Maakt onder andere gebruik van onderwerplijnen en files die verwijzen naar Valentijn.

- De mediageilste. Crowt.A is een worm die gebruik maakte van CNN-headlines. Deze worm was echter vrij ongevaarlijk.

- De meest irritante. Elitper.D voert zonder twijfel de irritatie top 10 aan. Deze bedreiging verhinderde het uitvoeren van meer dan 90 applicaties, waaronder Word, Excel, Winzip en Winrar.

- De voetbalgekste. Sober.V profiteerde van de voetbalgekte omtrent de World Cup in Duitsland door tickets voor de finale aan te bieden.

- De meest wel-willen-maar-niet-kunnen. Banker.APM is het kneusje uit de Trojan-klas. Deze Trojan probeerde vertrouwlijke bankinformatie te stelen. De bedreiging was echter zo amateuristisch geprogrammeerd dat ze eerder geschikt was om er je haar mee te kammen dan om er criminele activiteiten mee uit te voeren

- Pinochio Downloader.EJD verspreidt zichzelf in boodschappen die pretenderen van Microsoft te zijn. Die waarschuwen gebruikers voor de gevaren van Zotob en IRCBot wormen. Vervolgens proberen ze hun slachtoffers te overhalen om een zogenaamde patch te runnen.

- De laagste. Zar.A.worm speelde in op de solidariteitsgolf voor de tsunamislachtoffers. Downloader.ENC haalde hetzelfde truukje uit omtrent orkaan Katrina.

- Georganiseerde misdaad. Rona.A verduisterde zoveel gegevens van computers, dat er eerder sprake was van bureaucratie dan van organisatie. Versie en datum van installatie, details in verband met de internetverbinding, acties die ondernomen waren en de datum daarvan, enzovoort.

- Diefen en speling. De grootste dieven dit jaar waren de Banker Trojans. Die waren ontworpen voor online fraude. De ontwerpers hadden echter beter hun tijd in de klas doorgebracht. Het taalgebruik in hun mails was zo erbarmelijk dat ze bezwaarlijk overtuigend genoemd konden worden.

- Spelbreker. Format.A Trojan richtte zich op PSP (PlayStation Portable) terwijl Tahen.A en Tahen.B, het gemunt hadden op Nintendo DS. In sommige gevallen kon de hardware zelfs onherroepelijk beschadigd worden.

- Big Brother. Bancos.NL had het gemunt op bankinformatie. Niets nieuws onder de zon. Maar waar gewone Trojans enkele honderden adressen in de gaten houden, hield dit exemplaar er meer dan 3000 onder zijn aandacht.

- De modernste.. ComWar.A.worm was de eerste worm voor mobiele telefoons die zichzelf via MMS verstuurde.

Hoewel sommige van deze bedreigingen best wel interessant of grappig zijn, blijven het bedreigingen. Daarom raadt Panda iedereen aan zich een betrouwbaar antiviruspakket aan te schaffen.