PaperPort geeft OmniPage 16 meerwaarde

Nuance heeft een nieuwe versie van tekstherkenner OmniPage uitgebracht, nummer 16 alweer. De toegevoegde waarde komt vooral van het archiveringsprogramma PaperPort, dat wordt meegeleverd.

OmniPage kan ingescande papieren documenten omzetten in een bewerkbare digitale versie. De techniek is inmiddels zo goed dat tekst foutloos wordt overgezet en ook de opmaak het origineel sterk benadert. Hoe verbazingwekkend een pakket als OmniPage ook is, het omzetten van scans naar tekst zal nooit tot de dagelijkse behoeften gaan horen. Maar het trucje van het gebundelde PaperPort wl.

Paperport
Dit programma is bedoeld om alle papieren post die door de brievenbus binnenkomt in te scannen en in een digitaal archief te bewaren. De belangrijkste originelen gaan naar het archief, maar de rest verdwijnt zonder pardon via de versnipperaar naar het oud-papier.
Alle post inscannen, dat klinkt ondoenlijk en zonder scanner met automatic document feeder (ADF) is het dat ook. Heb je wel zo'n scanner staan, dan kun je met PaperPort alle scans als pdf-bestand bewaren in digitaal archief. Door van te voren voorbladen te printen met een barcode, kun je PaperPort vertellen waar een stapeltje scans opgeslagen dient te worden. Gewoon de barcode bovenop leggen en meescannen.
Dan nog ontkom je er niet aan om alle pdf's een heldere naam te geven, maar die inspanning is meer dan de moeite waard: de post is voortaan binnen een paar seconden terug te vinden met een zoekprogramma als
Copernic en net zo makkelijk te delen als een Word-document.
PaperPort is overigens los vele malen goedkoper dan OmniPage Professional, waarvoor Nuance tegenwoordig 500 dollar voor durft te vragen. De standaarduitvoering van OmniPage kost 150 dollar, nog steeds prijzig.

Niet scannen, maar fotograferen
Niet iedereen heeft een scanner en - laten we eerlijk zijn - vaak valt het resultaat behoorlijk tegen. Zeker bij kleurenpagina's uit een dik boek. Met een goede camera is een foto maken een betere optie. Voor OmniPage maakt dat niks uit. Versie 16 kan zelfs als nieuwigheid scheve of golvende tekst en het 3D-perspectief van de camera (als u onder een hoek fotografeert) corrigeren.

Formuliergegevens verzamelen
Eveneens nieuw (of eigenlijk: vernieuwd) is de mogelijkheid om formulieren te scannen en de inhoud van alle velden automatisch in een spreadsheet of databaseprogramma te gieten. Dat werkt overigens alleen goed met getypte of geprinte formulieren, maar toch: het kan flink wat tijd besparen.

Conclusie
Dankzij het gentegreerde PaperPort is OmniPage niet langer meer een programma waar je eerst het stof van af moet blazen als je het een keer nodig heeft, maar een krachtig gereedschap, dat de hele papierstroomop kantoor kan automatiseren. Of gewoon thuis, want wie is die stapeltjes brieven en uitpuilende archiefmappen met kapotte klemmetjes niet ook zat?

Info: www.nuance.com