'Pauzesoftware werkt niet'

In Nederland heeft een miljoen werknemers pauzesoftware tegen RSI op de pc staan. Het programma legt de gebruiker regelmatig pauzes op en vraagt oefeningen te doen. Volgens onderzoeker dr. Harm Slijper van het Erasmus MC is de software nutteloos en zelfs contraproductief.

"Niets is erger dan niet te mogen werken, wanneer je wl wil. Daar raak je gestresst van," zegt Slijper in het AD van vandaag.

Sinds er aandacht kwam voor de negatieve gevolgen van het langdurig werken met computers, tien jaar geleden, ontstond er ook een markt voor software die gebruikers regelmatig pauzes oplegt. Dat zou op de lange duur productiever zijn dan doorwerken en de gevolgen accepteren. Bovendien werden eind jaren negentig steeds meer maatregelen genomen die ziektekosten direct op werkgevers afwentelen.

Beeldschermtachograaf
Zowel werkgevers als werknemers liepen warm voor software die onder meer de vakbond FNV Bongenoten op de markt bracht: 'De Beeldschermtachograaf'. Deze software legt micro- en macropauzes op aan de gebruiker (ultrakorte en korte pauzes) en vraagt soms specifieke bewegingsoefeningen te doen.

Slijper kritiseert het keurslijf waarin dit soort software de gebruiker dwingt. Hij vergeleek een groep computergebruikers met en zonder pauzesoftware en merkte dat het natuurlijk gedrag van bureauwerkers nauwelijks wordt benvloed. Computergebruikers hebben al zo'n tien korte pauzes genomen (prullenbak legen, paperclip verbuigen, koffie halen) als een bericht verschijnt dat het tijd is voor tien tot dertig seconden rust. Juist op dat moment wil je misschien wl productief zijn en raak je gefrustreerd, aldus de onderzoeker.

Plezier in je werk
Samen met prof. Maarten Frens van de afdeling neurowetenschappen ontwikkelt Slijper een eigen anti-RSI-programma dat beter is afgestemd op de werkomgeving en op plezier hebben in je werk. "Het is een combinatie van die factoren die leidt tot klachten," aldus Slijper in het AD.

Bron: http://www.ad.nl/diagnose/article975917.ece