PayPal voorspelt verdwijning fysieke portemonnee

PayPal verwacht dat de fysieke portemonnee grotendeels zal gaan verdwijnen. Veel betalingen zullen straks digitaal gedaan worden, via de mobiele telefoon. De betaaldienst noemt deze visie 'the wallet in the cloud'.

PayPal baseert deze voorspelling op haar eigen cijfers. In 2008 registreerde ze wereldwijd 25 miljoen dollar aan betalingen. Dat bedrag verdertigvoudigde in twee jaar naar 750 miljoen dollar. Op basis van de huidige trend verwacht PayPal over twee jaar nogmaals een vertienvoudiging van het betaalvolume wereldwijd. Ook in Nederland wordt een dergelijke groei verwacht.

De grote populariteit van de smartphone draagt zeker bij aan deze trend. Het consumentenpanel van Telecompaper denkt dat eind dit jaar meer dan de helft van alle Nederlanders beschikt over een smartphone met mobiel internet. Hiermee zijn zij dan in staat aankopen te doen.

Ook Nederlandse bedrijven haken op deze trend in door applicaties te ontwikkelen voor mobiele shoppers. Volgens PayPal zal 41 procent van de grootste Nederlandse webwinkels eind 2011 enige vorm van 'mobile commerce' aanbieden.