Pc-bouwers bieden downgrade naar XP aan

Microsoft is druk bezig Vista aan de man te brengen, maar heeft stilletjes ook een deur opengezet voor pc-bouwers die klanten de mogelijkheid willen geven om Windows Vista om te wisselen naar Windows XP. Niet iedereen is gecharmeerd van Microsoft's nieuwste operating systeem.

Het gaat dan puur om de Windows Vista Business en Ultimate versies en het is aan de pc-fabrikanten of en hoe ze XP beschikbaar willen stellen. Er is zeker belangstelling voor, blijkt uit diverse reacties.

Grote namen
Fujitsu stopt al sinds afgelopen maand een extraXP-installatieschijf bij hun notebook en tablet-pc dozen. Ook Hewlett-Packard biedt sinds augustus de mogelijkheid tegen geen of weinig meerkosten te configureren met een XP Pro-schijf. Het is volgens HP nog te vroeg om iets over de belangstelling van klanten te zeggen. Andere grote namen die downgrade mogelijkheden bieden zijn Lenovo en Dell.

Microsoft heeft bevestigd dat het wat verandering heeft doorgevoerd om een downgrade makkelijker te maken. Computermakers kunnen XP-schijfjes meeleveren of naar klanten toesturen, zonder dat er een extra activering nodig is.

Hardware eisen
Met name bedrijven tonen veel weerstand tegen een overstap naar Vista, ondermeer vanwege de flinke hardware eisen die het systeem stelt. De redactie van Winmag Pro weet uit eigen ervaring dat voor heel normale apparatuur als laserprinters nog lang niet altijd Vista-drivers beschikbaar zijn. Het is dan ook niet vreemd dat bedrijven zich terughouden opstellen.

Microsoft wil dat pc-bouwers vanaf 31 januari 2008 geen XP-systemen meer verkopen, maar of die deadline hard gemaakt wordt, is nog maar af te wachten. Wat Fujitsu betreft gaat de verkoop gewoon door.

Bron:
ZDNet.com