PC-giganten slaan handen ineen

Het lijkt er steeds meer op dat de Japanse laptopgiganten Toshiba, Fujitsu en Vaio gezamenlijk verder gaan.

Laptopgiganten gaan samen

We schreven er al eerder over: Toshiba, Fujitsu en Vaio zouden de plannen hebben om nauw samen te werken. Die plannen lijken nog iets concreter te zijn geworden. Digitimes meldt dat de Japanse elektronicabedrijven van plan zijn om hun laptop-divisies samen te voegen.

Vaio, de laptop-producerende tak voormalig van Sony, opperde het idee het afgelopen jaar al. Toshiba en Fujitsu – beiden last van een krimpende pc-markt – hadden volgens insiders al snel oren naar het voorstel om de krachten te bundelen. 

Zwakke Yen

Mocht de samenwerking daadwerkelijk doorgang vinden, dan zijn de beren nog lang niet van de weg. De markt is momenteel weinig florerend te noemen. Analisten van IDC verwachten dat die pc-markt in 2016 amper zal aantrekken vanwege een zwakkere Yen, een (te) grote voorraad en het gebrek aan marketing voor het Windows 10-besturingssysteem. 

Lenovo voorbij

Toch zal de concurrentie het plan met enig angst en beven tegemoet zien. De combinatie Toshiba, Fujitsu en Vaio zal koploper Lenovo qua omvang minstens naar de kroon steken. Engadget schreef al dat het samengaan zowel strategisch als financieel een slimme zet kan zijn. Toshiba is een sterk merk in de Verenigde Staten, Fujitsu doet het juist goed in Europa. Vaio heeft wereldwijd een sterke merknaam, doordat deze nog steeds aan Sony verbonden wordt.

​De komende weken wordt meer nieuws over het wel of niet samengaan van de laptopgiganten verwacht.

PC-giganten slaan handen ineen
Mogelijk verbond Toshiba, Fujitsu en Vaio op handen.