Pc-verkopen wereldwijd gedaald

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er wereldwijd minder computers verkocht. Het aantal daalde met 1,1 procent, ten opzicht van het eerste kwartaal vorig jaar, naar 84,3 miljoen stuks. Deze cijfers maakte het onderzoeksbureau Gartner bekend.

Hoewel de verkoop in het eerste kwartaal altijd wat langzaam op gang komt, vreest Gartner voor een verval. Het bureau schatte vorig jaar de groei nog op 3 procent voor deze periode. 

De daling komt volgens Gartner vooral voor rekening van de consumentenmarkt. Hoewel de prijzen laag zijn stappen veel consumenten over naar bijvoorbeeld een tablet. De introductie van de iPad 2 in februari droeg hier ook aan bij. Het Amerikaanse bureau onderzoekt of dit op de lange termijn ook effect zal hebben op de verkoop.

In de professionele computermarkt zijn de verkopen een stuk beter. Dankzij deze stijging is de schade voor de gehele sector beperkt gebleven. Grote invloed hierop was het vervangen van veel hardware bij bedrijven. Gartner verwacht dat dit nog doorzet tot eind 2011 of begin 2012. 

HP voert ondanks een dalende groei nog steeds de lijst aan van grote pc-bouwers. Acer en Dell groeiden eveneens minder. Lenovo was als nummer vier op de lijst juist de grootste stijger. De Chinese fabrikant zag zijn groei met 16,6 procent toenemen.