Pc wordt verdrongen door mobiele apparaten

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de pc sneller uit de huiskamer verdrongen wordt door mobiele apparaten. 61 procent van de huishoudens ging vorig jaar online met een desktop, terwijl dit vijf jaar eerder (2009) nog 83 procent was.

Dat smartphones en tablets in opkomst zijn, is terug te zien in de cijfers van het CBS over het internetgebruik van Nederlanders. In 2014 ging 78 procent van de huishoudens het internet op met een mobiele telefoon, en 57 procent met een tablet. Opvallend is dat hoe meer de mobiele apparaten gebruikt worden voor dit doeleinde, hoe minder er met de pc online wordt gegaan. Bovendien is er een kantelpunt zichtbaar: vorig jaar werden pc's en mobiele devices evenveel gebruikt voor internetgebruik, dit jaar worden de mobiele devices hier meer voor gebruikt dan desktops.

Toegang internet

Dagelijks online


Ook het gebruik van internet stijgt. 94 procent van de jongeren tussen de twaalf en 25 jaar oud zijn dagelijks online, een stijging van 22 procent sinds 2005. Onder gebruikers tussen de 65 en de 75 jaar ligt dit percentage iets lager, namelijk 76 procent. Bij deze groep is de stijging echter veel groter, in 2015 was slechts 43 procent van de Nederlanders tussen de 65 en 75 jaar dagelijks online. In totaal zijn negen van de tien Nederlanders dagelijks op het internet te vinden.

E-shoppen

Dat je niet meer om e-commerce heen kunt, is ook te zien in de cijfers van het CBS. Tussen 2005 en 2014 steeg het percentage internetgebruikers die online shoppen van vijftig naar 77 procent. Internetbankieren blijft met 86 procent echter de populairste activiteit op het internet.

Internetactiviteiten

Toegang internet