Philips LFH 0660/10 DNS: dicteerautomaat?

Het lijkt ons superhandig: een memorecorder met meegeleverde software om de opgenomen dictaten automatisch om te zetten naar geschreven tekst. WINMAG Pro nam de proef op de som.

De Philips Digital Voice Tracker (LFH660/10) is een eenvoudige memorecorder. Het scherm is lekker helder. Dat geldt niet voor de knoppen, maar met enige oefening is de bediening redelijk gemakkelijk. Het apparaat beschikt over een ingebouwde microfoon. De geluidskwaliteit hiervan is acceptabel. Het luidsprekertje is fijn om de ingesproken tekst te beluisteren. De recorder functioneert ook als mp3-speler, al wordt MP3 VBR niet ondersteund.

NaturallySpeaking

Dankzij het ingebouwde geheugen van een gigabyte past tot 139 uur aan gesproken woord op de Philips. Je kopieert de opgenomen teksten via de meegeleverde usb-kabel naar de pc. Hij lijkt een gewone memorecorder, maar de software maakt hem bijzonder. De fabrikant stopte er namelijk Nuance Dragon NaturallySpeaking bij, een applicatie om gesproken teksten te herkennen en als geschreven woord bruikbaar te maken.

De installatieprocedure van deze software is een fors karwei. NaturallySpeaking is een groot programma (2,7 GB) en de software moet de stem van de gebruiker leren kennen. Hiertoe dien je een tekst uit te printen en voor te lezen in het recordertje. Dat moet minimaal een kwartier.

De spraaksoftware analyseert dit bestandje langdurig (ruim een half uur). Ook bekijkt de software tekstdocumenten en e-mailberichten die op je computer staan, waarbij het let op veelgebruikte woorden en zinsconstructies. Dit alles om de spraakherkenning zo goed mogelijk te maken.  

De software werkt alleen goed als je dichtbij de microfoon spreekt. Slechts één stem kan gelijktijdig (optimaal) worden herkend. Het recordertje is dus niet bedoeld om interviews op te nemen en automatisch te laten uitschrijven.


Kwaliteit

De kwaliteit van de spraakherkenning is sterk afhankelijk van hoe duidelijk iemand spreekt. Iemand die binnensmonds spreekt, zal veel fouten terugzien. Een geschoolde stem zal vrij goede resultaten kunnen realiseren. Je dient leestekens -  zoals punt, komma, nieuwe regel - ook uit te spreken. We dicteren erop los, koppelen de memorecorder via de usb-kabel aan de pc, synchroniseren de opname met Nuance en bekijken het resultaat van ons citaat: 

"De Philips memorie koren is aangenaam in het gebruik het gebruiksgemak is in orde. De opnames die de microfoon maakt zijn acceptabel, zij het geen blijk van kwaliteit. Handig is de ingebouwde speaker. Daarmee is het mogelijk om een opgenomen dictaat terug te luisteren. De genomen teksten kunnen in verschillende kwaliteiten worden opgenomen. De opnames gebeuren in MP3 formaat. Er zijn vijf opnamen voor Maarten variërend van Super bij: drie tot ze per bron bleek. Daarnaast is deze memo recorder ook te gebruiken als MP3 en IBM a spelen voor muziek. Overigens bleek in onze test dat de digitale muziek speler niet goed overweg kan met variabele bit reeds in MP3. Maar aangezien deze memorie koren toch in eerste instantie niet gebruikt zal worden als MP3 speler voor muziek is dat niet zo groot bezwaar. De Koerden werkt op 2aaa batterijen. De batterij duur is goed te noemen."

Zoals je ziet, vergt het omgezette dictaat nog een correctieslag. Leenwoorden uit het Engels, als memoryrecorder en hifi-kwaliteit, worden niet altijd herkend. Formaten wordt 'voor Maarten'. Heb je een heldere stem en gebruik je de ingesproken tekst als basis, dan kan de combinatie Philips Digital Voice Tracker en Nuance Dragon NaturallySpeaking je wel tijdswinst opleveren.


  • Eenvoudig in gebruik
  • Heldere opnamekwaliteit
  • Levert tijdsbesparing op
  • Spraakherkenning niet altijd perfect
  • Software neemt veel harddiskruimte in beslag