Pilot laat webwinkels gegevens fraudeurs delen

ICT-belangenorganisatie ICTWaarborg begint een pilot tegen onlinebetalingsfraude, waarbij webwinkels de gegevens van bekende fraudeurs kunnen uitwisselen. Dat meldt de organisatie op haar website.

Voor het delen van de gegevens wordt gebruik gemaakt van de Perseuss-community, waarop de toeristenindustrie en creditcardmaatschappijen nu al informatie over betalingsfraude delen.

Volgens ICTWaarborg wordt de schade van onlinecreditcardfraude in Nederland jaarlijks op tientallen miljoenen euro's geschat, waarbij webwinkels regelmatig het slachtoffer zijn.

Terugdraaien

"Consumenten of internetbendes doen via internet bestellingen en laten vervolgens na ontvangst de betaling terugdraaien via de creditcardmaatschappij. De webwinkelier moet dan maar bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van een aankoop. Lukt dat niet dan draait hij op voor de kosten", aldus ICTWaarborg.

Door middel van de pilot zal worden bekeken of met het uitwisselen van gegevens van bekende frauders dit kan worden tegengegaan.

Aan de proef doen enkele grote webwinkels mee, die vanaf begin oktober gedurende drie maanden onderling informatie delen. Hierbij kunnen ze ook gebruikmaken van de gegevens van de andere gebruikersgroepen van Perseuss.